EU-mesterskabet for 12- og 14-årige 2003
Graz, Østrig 23. - 29. november 2003

Rapporter v. Juniorlandstræner Per Andreasen

Rapporter 1234567
EU-mesterskabets officielle websiteTåstrup (Alexeis rapporter)Se danske partierDownload danske partier (PGN)


 23 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige i gang
- En lille stemningsrapport fra afrejsen fra "vores udsendte" Benjamins mor Dorte og et par snapshots skudt af Benjamins far Leif

   

     Så er den lille EU-trup på vej mod Graz! Både Alexei og Benjamin mødte op i lufthavnen ca. en ½ time før den aftalte tid, så det første de gjorde, var at se et par partier igennem på Benjamins lille lommeskak. Så kom ikke og sig, at det ikke er lysten, der driver værket!
     Leif synes, de ligner turister, der skal på skiferie med deres huer og jakker - er der noget, der hedder skiskak? Til gengæld tror Per, at han skal på skovtur til det varme Østrig på hans (foreløbig) sidste tur som dansk landstræner; han har kun taget sin sommerjakke med, så han skynder sig at "flå" huer og jakker af ungerne, så det kan se lidt sommerligt ud.
     Der er ingen tvivl om, at de nok skal få en god tur. Leif og jeg krydser fingre for dem og for de øvrige Skovlunde spillere, når de skal spille DM. Benjamin har talt om, at sende nogle rapporter hjem; jeg håber det bedste, men må nok sige: "Jeg vil se det, før jeg tror det!"
/Dorte Skjoldan

I dag spilles 1. runde af mesterskabet og det ser ud til at arrangørerne vil dække turneringen løbende på hjemmesiden her
 23 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 1
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 
  D-12 Alexei C. Hansen     ½

Hej alle
     EU mesterskaberne er startet idag her i Graz. Alex Hansen deltager i drenge u 12, Benjamin Skjoldan i drenge u 14. Staerke grupper, og ratingtallene skal man ikke regne for den eneste rettesnor, - mange af de uratede er meget staerke.
     Det fik Alex at föle i 1. runde. Han moedte med sort Ankush Khandewal fra England. Det blev siciliansk, Morragambit. Alex ofrede bonden forkert tilbage, og modstanderen fik en overlegen stilling. Han ofrede overmodigt en officer, det var ikke korrekt. Alex fik nu godt spil, men oversaa noget simpelt og kom i staerk tidnoed. Her lavede Alex noget smart som gav evigskak. Med en bonde mindre forsoegte Alex saa at vinde (!), oven i koebet med 1 minut tilbage mod 1 time !!. Allerede her i foerste runde skulle jeg altsaa opleve begyndende hjerteflimmer. Naa, men han fik remis alligevel ved evigskak. En heldig remis!
     Benjamin vandt stilsikkert med de sorte over svenskeren Tim Johansson. Det blev siciliansk og hvid spillede sködeslöst. Benjamin spillede til gengaeld godt, fornuftigt og stensikkert, og efter bare 18 traek var det slut. Der venter sikkert Benjamin en topseedet spiller i morgen.

     Rejsen gik fint og noget over forventning. For eksempel havde Alex husket baade pas og sygesikringsbevis ;-)), ligesom al vores bagage var der ved ankomsten til Graz. 5 timers ventetid i lufthavnen i Wien blev brugt til at banke Alex i lyn. Det var naesten for let ;-)) Alex mener at kunne huske at have vundet et parti, - det vil jeg ikke udelukke er rigtigt! Vi bor paa ej dejligt hotel midt i Graz by, hotellet hedder "Alte Telegraf". Jeg har faaet en fint enkeltvaerelse, ikke stort, men der er hvad der er brug for. Jeg var lidt utilfreds med at der kun var 2 kanaler paa fjernsynet, men drengene viste mig saa lige hvordan parabolen fungerer, - det hjalp skulle jeg hilse at sige. Drengene har til gengaeld faaet suiten!. Simpelthen en kaempelejlighed med stor stue med gamle moebler, stor dobbeltseng, stort toilet, stor entre, koekken samt gaestetoilet. Jo tak, de riges legeplads, - jeg haaber drengene skoenner paa det! Vi spiser alle vores maaltider paa hotellet. Vi er jo vant til paella og salat i Spanien eller graesk salet med fetaost og auberginer til i Graekenland. Her skal vi saa vaenne os til den mere tunge östrigske mad, suppe og schnitzel, - dog heldigvis tilsat en rigtig god öl!!
     Spillestedet er en fuldstaendig pragtfuld bygning lige midt i Graz by. Den hedder Palais Attems, Graz gamle raadhus og ligger lige overfor indgangen til bjerget med slot og det hele midt i Graz by. Vores hotel ligger 10 minutter fra spillestedet. Palais Attems er som sagt en pragtfuld gammel bygning. I spillesalen er der dekoreret med fantastiske kalkmalerier i loftet samt talrige guldornamenter. Noget lignende ses kun i Viborg Domkirke, der jo som bekendt er verdens flotteste kirke. I spillesalen er der 7 meter til loftet. Da den italienske traener IM Borgo saa spillestedet udbroed han til mig: "This is simply too much, this should be the place for the World Championship with Kasparov!" Han har helt ret.
     Inde i bjerget overfor spillestedet (Dom im Berg) spilles i oejeblikket verdensmesterskabet for computere. Det er meget fascinerende, drengene og jeg var der i eftermiddag. Det hele kan jo foelges paa nettet paa turneringens hjemmeside. Det var alt for nu, mere om Graz og skakarrangementerne i morgen. Vi spiller jo allerede kl. 0900 om morgenen, saa jeg haaber paa at kunne lave referaterne om eftermiddagen!
     mvh. Per Andreasen.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 24 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 2
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1

Mandag formiddag kl. 1100.

Hej alle
     Graz er en meget flot by. Jeg er ikke östrigskender, men har da lärt lidt de sidste par dage. De gange jeg har väret i Östrig har det väret paa skiferie i Tyrol som ligger i bjergene i det vestlige Östrig. Graz ligger i det östlige Östrig, mod syd, kun 70 kilometer fra gränsen til Ungarn og 40 kilometer til Slovenien. Vi befinder os altsaa i Östrigs lavland. Omrädet kaldes Steirmarkt, jeg mener at det er det vi paa dansk kalder Styrien. Selv om vi er tät paa Balkan er omraadet her meget tysk. Jeg har bemärket, at den centrale del af Europa mod öst er meget ens. Fra München i Tyskland i nord over de östrigske byer Linz, Wien og Graz, Ungarske Budapest, til den slovenske hovedstad Ljubljana og Kroatiske Zagreb i syd, det er nästen det samme. De samme smukke bygninger, de samme sporvogne, der snakkes mest tysk, den samme gode öl ;-)) og en smuk flod löber gennem hver by! For at märke Balkans puls skal man helt til Sarajevo i Bosnien eller til Beograd i Serbien.
     I aar er Graz "kulturhovedstad" i Europa, hvorfor der hele aaret har väret en del "events" her i byen. Denne uge staar altsaa i skakkens tegn. En Open spilles i samme lokaler om aftenen hvor EU mesterskaberne spilles om formiddagen, og Verdensmesterskabet i computerskak spilles inde i bjerget, "Dom im Berg".
     Her sidder jeg saa i öjeblikket og skriver. I öjeblikket er der en foreläsning i opbygningen af skakcomputerne, alt om data, regnehastighed osv. Det er meget indviklet og jeg forstaar i hvert fald ingenting. De dygtigste operatörer fra hele verden er her og sidder lige nu ved siden af og lytter. Jeg ved ikke hvem foredragsholderen er, men han er i hvert fald amerikaner, kan jeg höre! Der er 16 computere der spiller om VM. Der er forelöbig spillet 3 runder. Fritz og Brutus har stadig max, medens Junior og Schredder har 2 point. Her midt i "hulen" staar 8 borde og 16 computere samt et skakbrät paa bordet. Medens der spilles diskuteres partierne ivrigt (!), publikum gaar rundt og snakker med hinanden og operatörerne. Det er tilladt her, det er jo computere der spiller mod hinanden. Imens er der en storskärm og Stormester Peter Wells kommenterer levende og vittigt, publikum balnder sig ivrigt, meget levende og morsomt. Jeg brugte et par timer her i aftes, og i aften tager jeg Benjamin og Alex med til 4 runde her. Det er virkelig en mega-oplevelse som vi selvfölgelig vil benytte os af nu vi er her. I hjörnet af "hulen" kan man köbe öl og kaffe osv. Alt her er virkelig imponerende.

Mandag eftermiddag

     Det blev desvärre kun til 1 point til danskerne idag. Det kan der ikke indvendes noget imod. Alex havde i dag de hvide brikker mod finnen Mikko Kurkijaervi. Alex gjorde sin "pligt" og vandt et stilrent parti. Han spillede 1.c4!, og i drenge u 12. viste dette sig som et rigtigt godt vaaben, nöjagtigt som for 2 maaneder siden ved EM i Monte Negro. Mange af de yngre spillere ved simpelthen ikke hvorledes de skal imödegaa denne aabning, ligeledes denne finne. 1.c4,e5 2.Sc3,Sf6 3.g3,Le7?! 4.Lg2,o-o 5.d3,d6 6.Sf3,Sc6 7.o-o og Alex körte ham stille og roligt med minoritetsangrebet. Intet sort modspil, fint, god teknik af Alex. I 3 runde möder Alex franskmanden Demuth.
     Benjamin tabte desvärre idag, efter et meget daarligt parti, som han da ogsaa selv var meget utilfreds med. Benjamin havde igen sort mod den 2. seedede tysker, Ilja Brener, ELO 2229. Inden mödet havde vi ikke den store respekt for tyskeren, idet Benjamin ogsaa havde mödt ham for 2 maaneder siden ved EM i Monte Negro, og da havde haft let gevinst, - det blev dog dengang remis. I dag viste tyskeren dog sin sande styrke, idet han spillede meget overbevisende og meget hurtigt. Det blev kongeindisk aabning, og da Benjamin lavede en grov unöjagtighed i aabningen blev han straffet eftertrykkeligt. Tyskeren vidste nöjagtigt hvordan man "gör", og der kan desvärre intet indvendes mod hans sejr. Benjamin er nu tilbage paa 50 %, og i morgen venter endnu en meget stärk modstander, 3. seedede Peter Robertson fra England, ELO 2172 !! Benjamin maa ikke tabe dette parti, idet han da vil väre helt ude af topstriden.
     Vi skulle gerne have begge danskere när toppen hele turneringen, - det er maalet ;-))  I Benjamins gruppe har den topseedede spanier David Nieto Larino, ELO 2260 (som vi udmärket kender fra adskillige store mesterskaber) haft en meget daarlig start med 0/2!! Det viser kvaliteten  i gruppen, trods fraväret af de stärke östeuropäere.

     Vi startede med morgenmaden allerede kl. 0730. Det er tidligt (for skakspillere ;-)), men som sagt spiller vi allerede kl. 0900 ! Det kräver at vi skal finde ind i en anden rytme end ellers (normalt starter vi kl. 1500 eller 1600!), idet vi nu har hele dagen til vores raadighed efter kl. 1300 naar runden er slut. Da runden startede kl. 0900 benyttede jeg lejligheden til at löbe en lang tur langs floden Mur, som deler byen i 2 dele. OK tur, men dog ikke saa god som de dejlige löbeture sammen med juniorspillerne som jeg husker fra Kreta, Monte Negro, Bled eller Kallithäa ;-))
     Derefter en lille tur paa apoteket, mine forsyninger af Valium var skrumpet voldsomt ind efter at have overväret Alex´s parti fra igaar ;-))
     Naa, spög til side, - lidt mere om turneringen. Nästen alle EU-landene er her, saa vidt jeg har talt mig frem til mangler kun Gräkenland og Luxenborg. Luxenborg deltager simpelthen ikke idet träneren GM Jansa ikke kunne komme, hvilket han fortalte mig for 1 maaned siden i Gräkenland. Turneringens aabning igaar blev forövrigt forestaaet af Östrigs "Grand Old Man" i skak, Professor Kurt Jungwirth. Han er jo formand for det östrigske forbund og ärespräsident i FIDE. Hans kontor ligger i den bygning hvor vi spiller. Aabningstalen blev holdt paa 3 sprog, tysk (ja, det er jo sproget her), engelsk (som de fleste jo forstaar) og fransk. Franskmändene taler jo normalt ikke andet end fransk, hvorfor jeg formoder at det var en särlig gestus overfor dem ;-))
     Der er selvfölgelig ikke saa mange prominente skakspillere her. Stormester Mc Donald er dog som sädvanlig med engländerne og IM Borgo er som sädvanlig med italienerne. Det hjälper dog ikke saa meget, idet italienerne kun har 2 1/2 point ligesom danskerne. Italienerne er dog ialt 4 spillere, og dette forhold har jeg selvfölgelig moppet Borgo med ;-))
     Min aften tilbringes i et meget stort värtshus der ligger lige over for spilledet paa den an
den side af Mur. Stedet hedder "Brot und Spiele", og her mödes skakfolket. Om aftenen spilles der lynskak for alle pengene (og om penge), og her er alle de lokale "hajer". Der er dog mest talt om smaafisk, men jeg taber da af og til, bl.a. til WGM Eva Moser, som jeg jo har mödt adskillige gange för da hun var junior i de store turneringer. Ud over skak spilles der paa värtshuset billard og pool (ialt 20 borde!) samt Back Gammon. Derudover spiser og drikker man glimrende paa stedet, og internet café er der ogsaa. Dette blandet med en glimrende stemning gör stedet fuldständig perfekt. Hvorfor har vi ikke saadan et sted i Köbenhavn ?? I Graz bor der dog kun 280.000 mennesker, og der er langt färre (og svagere) skakspillere end i Köbenhavn.
     Thats all for now! Ris og ros samt gode raad modtages gerne paa e-mail perandreasen@sol.dk
med venlig hilsen, Per Andreasen.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 25 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 3
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0 0
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1 ½

Hej alle.
     Det blev desvärre en daarlig 3. runde for vores drenge. Vi fik kun 1/2 point, og det var vi meget heldige med ;-))
     I drenge u. 14 mödte Benjamin med de hvide brikker den stärke Peter Robertson, England, ELO 2174. Det var desvärre helt elendigt hvad der skete, se bare: 1.d4,Sf6 2.c4,c5 3.d5,e6 4.Sc3,exd5 5.cxd5,d6 6.e4,g6 7.g3?! Der er ingen grund til at blive kunstnerisk. Hvis han ville spille g3 kunne han have gjort det i 6 träk i stedet. Hvorfor ikke bare fx. Ld3 efterfulgt af enten Sf3 eller Sge2 med naturlig og god udvikling. 7.-,Lg7 8.Lg2,0-0 9.Sf3? men dette ser da helt forkert ud nu. Der skulle spilles enten 9.a4 eller Sge2. Nu kommer sort farende med 9,-b5 som jo er kendt og godt i disse stillinger. Punktet e4 tages under behandling. Denne manövre havde Benjamin aldrig set för. 10.Dc2?,Te8 11.Sd2,La6 12.Scb1? og saa er det helt slut. 12.a4! skulle forsöges, godt eller skidt. 12,-Sxd5 hovsa, 13.0-0,Sb4 14.Db3,Sbc6 og hvid opgav den trösteslöse stilling. Tidligt ville nogen sige, men jeg forstaar Benjamins lede ved at fortsätte partiet. Benjamin er tilsyneladende noget ude af form. Han har nu tabt 2 partier i träk, godt nok mod stärke modstandere. Det er ikke saa meget det, men maaden det er sket paa. Uden modstand, - stort set. Benjamins sädvanlige flydende spil har vi ikke set endnu, jeg haaber og tror paa det kommer. Hvis han skal have en topplacering i gruppen er der ikke plads til flere pointstab, - og det bliver selvfölgelig svärt ;-)) Trods det daarlige spil er han i fint, fint humör, - heldigvis da !!
     Alex fik som sagt en heldig remis idag, men det skal med at han kämpede virkelig forbilledligt. Jeg viser partiet og sätter et par kommentarer til, mine tanker under partiet saa at sige. Alt skal altsaa tages med et gran salt, - det kan let väre fejl og unöjagtigheder i mine kommentarer.
     Hvid: Adrien Demuth, Frankrig. Sort: Alex.
1.d4,Sf6 2.c4,g6 3.Sc3,Lg7 4.e4,d6 5.Sf3,0-0 6. Le2,e5 7.dxe5,dxe5 8.Dxd8,Txd8 9.Lg5,Te8 10.Sd5,Sxd5 11.cxd5,h6 12.Le3,f5? Min rustne teorihjerne mener at kunne huske, at Fischer i 1970 paaviste, at det rigtige er 12.,-c6 13.Lc4,cxd5 14.Lxd5,Sd7! med lige spil. 13.Sd2,Lf8 14.f3,Kg7 15.Tc1,c6 16.Lc4,Ld7 17.0-0,cxd5 18.Lxd5,Lc6 19.Sb3,Lxd5 20.exd5,Td8 21.Tc7+,Td7 22.Tfc1,Ld6 23.Tc8, hmm. for mig ser det skidt ud for den sorte mand.. 23,-b6 24.Sd2!,Kf6 25.Sc4,Le7 26.d6,Td8? Dette er galt, men det meste er noget skidt. Det rigtige er 26,-Lxd6 27.Sxd6,Txd6 og her var Alex bange for at tabe Springeren paa b8 paa enten den ene eller anden maade, efter fx skak paa f8 og taarndobling paa 8 räkke. Det ser dog ud til at sort i mange varianter har ressourcen f5-f4 og den hvide Löber er i problemer sammenholdt med den svage 1. räkke. Nu skete i partiet 27.Sxb6?! som sikkert er fint. Ogsaa 27.Txb8 efterfulgt af dxe7 er meget tiltalende for hvid ;-)) 27,-axb6 28.dxe7,Kxe7 29.Txd8,Kxd8 30.Lxb6+,Kd7 31.Tc7+,Kd6 32.Ta7?! Igen välger hvid er for nem lösning. Meget bedre var vel 32.Tc8 (ÖV, nu igen) Kd7, 33.Tg8! og dette er da helt elendigt for sort! 32,-Txa7 33.Lxa7,Sc6 (HURRA) 34.Le3,Sb4 og begge spillere har 5 minutter igen til resten af partiet + 30 sekunder pr. träk. 35.a3,Sd3 36.b4,g5 37.Kf1,Kc6 38.Ke2,e4 39.fxe4,fxe4 40.g4,Se5 41.h3,Sd3 42.Ld4,Sf4+ 32.Ke3,Kd5 44.Lg7,Sg2+ 45.Kf2,Sf4 46.Ke3 og med 1 minut igen tilböd franskmanden remis. Ja-tak sagde Alex og rykkede armen af ham. Ogsaa her svandt det slemt i min valium-beholdning ;-))
     Jeg troede at sort var helt väk i slutstillingen, men maaske ikke alligevel. Et par hurtige analyser siger fx. 46.a4,Kc4 47.a5,Kd3! og den sorte e bonde er meget farlig. I stedet kan hvid spille det naturlige 46.Lxh6,Kd4 47.Kg3,e3 48.Lxg5,e2 49.Kf2,Sxh3+ 50.Kxe2,Sxg5 51.a4 og mon ikke hvid bare vinder dette. Derfor kan sort jo forsöge det smarte 47,-Se6! i ovennävnte variant, fx. 48.h4,e3 49.hxg5,e2 50.Kf2,Sd4! og ingen i hele verden kan paa sekunder sige hvem det er bedst for. Det kunne franskmanden heller ikke, hvorfor det er forstaaeligt at han tog remis. Godt kämpet af Alex, men en positionel meget flot prästation af franskmanden.

     Vi har det stadig fint alle 3. Vejret her er fint, 15 grader og solskin udenfor. Ingen problemer med drengene selvfölgelig, de hygger sig väldigt sammen med lynskak, Harry Potter osv. Aftensmaden i gaar blev indtaget af os alle 3 i "Brot und Spiele", idet restauranten i vores hotel i gaar var lukket. I "Brot und Spiele" fik drengene saa en burger hver paa störrelse med dem selv ! De har i det hele taget lidt problemer med de meget store portioner der serveres her i Östrig. Smaa drenge fra vestegnen er jo lavet af Nutella og Cola, stort set intet andet. Vi andre fra heden er jo lavet af fläskesteg, medisterpölse og kartofter, saa jeg har jo ingen problemer her ;-)))
     Disse linier skrives igen i "Dom im Berg", 5 runde af computer VM er netop startet her kl. 1600. Jeg sidder paa 1. sal og har udsigt over de 8 borde hvor computerne er stillet op og operatörerne sidder. GM Peter Wells er netop gaaet i gang med analyserne. Det er virkelig imponerende, har jeg sagt det för ;-))
     Alex brillerede under 4 runde i gaar aftes med "skarpe" spörgsmaal til Stormesteren under dennes kommentarer til de igangvärende partier. Efter runden kom Wells saa hen til os og spurgte hvor vi saa kom fra i verden. Det var da en kompliment der ville noget ;-)) Jeg kan anbefale at du gaar ind paa den officielle hjemmeside her, og der ser de billeder der er her fra "hulen". Et rigtigt billede giver de ikke, men man faar en idé om, hvorledes her ser ud.
     Gode raad, ris og ros modtages fortsat gerne paa email: perandreasen@sol.dk
mvh. Per Andreasen.

NB. Partierne følger senere i en form så de kan spilles på nettet eller hentes i PGN. /Red.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 26 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 4
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0 0 1
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1 ½ 1

Onsdag formiddag kl. 1100.

Hej Alle.
     Tirsdag aften gik drengene meget tidligt i seng. Nu skulle der soves ud, saaledes der kunne komme 2 point paa tavlen idag. Simpelthen ;-)) Jeg bevägede derfor mit tunge korpus mod "Brot und Spiele" i gaar aftes kl. 2100. Her dumpede jeg direkte ind i en lynturnering, som jeg blev indbudt til at deltage i. Jeg sagde selvfölgelig ja tak. Der var 32 spillere med, og jeg forudsaa at det ville tage det halve af natten. Jeg blev dog hurtigt klogere. Der var tale om en knock-out turnering, altsaa höjst 5 partier.
     Turneringslederen satte mig ind i reglerne. "Rührt ist geführt" sagde han strengt og kikkede over brillerne. Det opfattede jeg som om at rört brik skulle flyttes. Der spilles kun 1 parti som hvid SKAL vinde. Der spilles med tidshandikap efter ELO-tallene. Hvis du taber, sagde han til mig, ja saa er du ude af turneringen, men kan dog saa spille videre i b-gruppen, - men her er der ingen prämier! Det var helt ok for mig, jeg regnede selvfölgelig ikke med at blive slaaet ud ;-)) I A-gruppen fortsatte han, er der ialt 3 prämier og han viste mig 3 hvide lukkede kuverter, erste, zweite, dritte! Han spurgte ikke efter mit ELO tal, men spurgte i stedet om jeg var en stärk skakspiller. Jeg sagde som sandt var, at jeg var temmelig god, hvorfor han straks satte mig til ELO 2000. Fint for mig! I förste runde spillede jeg mod en paa 1500 og havde 2 minutter mod 5. Jeg vandt let. I anden runde mödte jeg saa en stärkere spiller paa 2100 og havde nu 5 minutter mod hans 4. Det var vel lidt snyd, men alt gik efter planen. I tredje runde gik det nöjagtigt som i anden runde ;-)) OK, i semifinalen fik jeg en af de haarde drenge paa 2300, men til gengäld havde jeg saa 5 minutter mod hans 3 minutter. No problems, og saa var jeg klar til finalen !!
     Her mödte mig en overraskelse, idet modstanderen var en lille dreng paa kun 12 aar, Fabian Platzgummer, Östrig, og iövrigt deltager i Alexs gruppe! Naa, han var kun opfört med 1500 i rating og jeg skulle altsaa spille med kun 2 minutter mod hans 5. Jeg havde lidt paa fornemmelsen at jeg ikke var den eneste der var "underrated", og jeg fik helt ret. Han spillede som en god mesterspiller og jeg blev selvfölgelig jordet baade paa klokken og paa braettet.
     Under stor festivitas fik han saa sin 1. prämie udleveret. Da han aabnede kuverten viste der sig adskillige store EURO sedler!! Jeg fik saa sölvet, og med rystende händer aabnede jeg kuverten, zweite. Den indeholdt 2 plastikkort ?? Jeg spurgte turneringslederen hvad det drejede sig om, og han sagde at jeg skulle henvende mig i baren. En venlig tjener fortalte mig, at det ene plastikkort gav ret til 1 times spil ved et billard-bord, medens det andet kort var en forudbestilt drink fra baren.
Den tog jeg straks. Tak skal du have. Et kämpeflot glas i "sjove" farver og med pararply, sugerör og hele svineriet. Der var tale om meget stärke sager, promillerne var anséelige. Det var da godt jeg ikke vandt finalen over drengen. Han var da faldet död om ved det förste sug i sugeröret ;-))
     Efter at have färdiggjort drinken udfordrede jeg vinderen til revanche. Drinken havde gjort godt, nu gik det den helt rigtige vej. Men vinde da det gjaldt, - det kunne jeg ikke ;-))
     "Mine" drenge var meget friske her til morgen. De gik igang kl. 09, og jeg löb mig en lang tur langs floden. Drinken "spögede" stadig ;-)) Kl. 1030 havde Benjamin en lige stilling, medens Alex stod rigtig godt. Nu faar vi se. Mere i eftermiddag.

Onsdag eftermiddag

     Saa er 4 runde spillet, og jeg har en god og en daarlig nyhed. Den daarlige er, at drengene spiller delvist ad h...... til! Simpelthen. Den gode er at vi idag fik 2 point. Det var nu ogsaa parolen. Vi skulle simpelthen have 2 point for at väre med hvor det er sjovt. Men det var et mirakel, vi har virkelig väret heldige i denne turnering. Vi har ofte paaberaabt os uheld i de store turneringer, - det kan vi bestemt ikke denne gang.
     Alex havde de hvide brikker mod belgieren Reinald Van Praet. Jeg var fortröstningsfuld, vi har vist aldrig tabt til en belgier ;-)) Her er partiet med ufuldständige kommentarer ;-))
     1.e4 (!). Det förste chok for mig. 1. c4 var forberedt og vi havde gennemgaaet de kritiske varianter ved morgenbordet. Först efter partiet fandt jeg ud af, at der var kommet kontraordre fra Danmark. Naa, e4 er jo ikke noget daarligt traek. Jeg synes jo bare at 1. c4 er det rigtige naar nu Alex vinder ret nemt med det hver gang. Derudover spiller 90 % af alle 12 aarige 1.e4, endnu et incitament til at spille 1. c4! 1,-c5 2.Sc3,Sc6 3.g3,d6 4.Lg2,g6 5.d3,Lg7 og det var denne stilling vi havde forberedt, men altsaa med Alex som sort og et tempo mere.. Hmmm... 6.Sge2,Ld7 7.0-0,Sf6 8.h3,Dc8 9.Kh2,h5 10.Sf4,Se5 11.f3,Lh6 12.Sfd5,g5? helt skört, sort ödelägger frivilligt sin fine bondestruktur. 13.Sxf6+,exf6 14.Sd5,Lg7 15.f4! med gevinststilling. 15,-gxf4 16.gxf4 Ogsaa 16. Txf4 synes jeg ser rigtig godt ud. 16,-Sg6 17.De1,Lc6 18.Se3,Dc7 19.Sf5,Lf8 20.Dc3,Le7 21.b4,cxb4 22.Db2? Hvorfor det, der var da ikke noget i vejen med Dxb4. Alex var bange for d6-d5, men blot Sxe7 og hvid staar klart bedst. 22,-a5 23.Le3,La4 24.Tac1,Dc3! Overset af Alex 25.Db1,Tc8 26.Tf2,Dc7 27.Lf3,d5! 28.Lxh5,dxe4? Meget bedre d5-d4! 29.Lg4,exd3 30.cxd3,Lc6  og her var begge spillere i tidnöd. 31.d4,Kf8?? og sort mister fuldständig grebet. Meget bedre var det naturlige 31,-Td8 hvor Alex havde planlagt det smarte 32.Sg7+,Kf8 33.Dxg6 og sort kan ikke slaa Dronningen da Se6+ vinder en officer. Det ser dog ud til at sort kan spille det kölige 33,-Dd6 og hvid maa träkke Dronningen og Springeren falder. Nu skete. 32. d5,Td8 33.dxc6,bxc6 34.De4,Td5? han er blind nu, 35.Dxd5,cxd5 36.Txc7,Th7 37.Tc8+ og mat i näste träk. Sort opgav. I 5 runde skal Alex have sort mod den uratede, men stärke italiener Matteo D`Apa. Italieneren er en af deres störste talenter, ifölge min gode ven IM Borgo.

     Benjamin havde igen sort, denne gang mod den lokale Christian Pirker. Har du daarlige nerver, ja saa skal du ikke läse videre herfra. Dette parti kostede resten af min valium-beholdning ;-)) For meget, - simpelthen. Her er partiet med ufuldständige kommentarer: 1.d4,g6 2.e4,Lg7 3.Sf3,d6 Disse 3 träk saa jeg udfört paa brättet. Saadan plejer Benjamin godt nok ikke at spille, men ok, jeg kunne selv have fundet paa det samme. Her forlod jeg saa spillelokalet og löb mig en lang tur langs Mur, og da jeg kom tilbage 1 1/2 time senere stod Benjamin fordelagtigt, og jeg svävede i lykkelig uvidenhed om, hvad der var foregaaet paa brättet !! Ifölge Benjamin skete nu fölgende: 4.Lc4,Sd7??????? og modstanderen spillede nu hurtigt 5.0-0 ??,e5? igen á tempo !! 6.c3?,Sgf6 og vi har et almindeligt parti igen, hvorefter Benjamin spiller resten udmärket!! Vi vender lige tilbage til träk 4,-Sd7 Her er det rigtige jo som enhver ved 5.Lxf7+ og sort kan opgive. Det bedste er jo 5.,-Kf8 og efter fx. 6.Lb3 er der ikke meget ved den sorte stilling. Efter 5.0-0 spiller sort vist nok bedst 5,-Sb6 for at jage löberen väk. Efter tekstträkket 5,-e5 kan hvid da vist spille 6.Sg5,Sh6 7.Lxf7+,Sxf7 8.Se6 med fordel selv om de sorte brikker kommer nogenlunde ud. Men i alle tilfälde 5.Lxf7+ er rigtig godt, og det er da helt ubegribeligt at begge spillere kunne overse denne mulighed. Benjamin saa det straks, men spillede alligevel träkket efter e5 stadig uden at tänke! Hmm.., kl. 09 om morgenen er maaske for tidligt for skakspillere ;-))
     7.Lg5,h6 8.Lxf6,Lxf6?! Unöjagtigt. Der skal selvfölgelig slaas med Dronningen og efterfölgende spilles Df6-e7! Tekstträkket taber et tempo, - ikke at det betyder meget, men alligevel. 9.Sa3,0-0 10.Sc2,De7 11.Te1,Lg7 12.Sb4,c6 13.Sd3,a5 14.a4,Sb6 15.La2,Kh7 16.dxe5,dxe5 17.Db3,Ta6 18.c4? Det er ikke let at regne ud hvad idéen med dette träk er. 18,-Lg4 19.Sd2,Le6 20.Dc2,Td8 21.c5,Lxa2 22.Txa2,Sd7 23.Dc4,T6-a8 24.Ta3?,Sxc5! 25.Sxc5,Txd2 26.Tb3,Td4! 27.Dc3,Lf8 28.Sxb7,Tb4! Läg märke til de sidste 5 sorte träk. Virkeligt kraftfuldt spillet. Saadan kan Benjamin altsaa ogsaa spille! 29.Txb4,axb4 30.Dxc6,Ta7! pointen, Springeren er fanget. Gode beregninger af Benjamin! 31.a5,Dxb7 32.Dxb7,Txb7 og sort vandt let efter yderligere 30 uinteressante traek. At resten absolut skulle spilles fuldständig á tempo fra Benjamins side var jeg selvfölgelig noget utilfreds med, men den sang har han jo hört fra mig för ;-)) Den hjälper altsaa ikke !!
     Benjamin er nu paa 2 af 4 og en topplacering kan stadig naas med en god slutspurt. Her onsdag eftermiddag kl. 1500 er drengene taget ud til svenskerne, der har inviteret paa lyn og baby-skak. Jeg vil tilbringe eftermiddagen her i "Dom im Berg" og fölge 7 runde af computernes VM. Mit favoritprogram, SCHREDDER förer med 5 point efterfulgt af Fritz og Junior med 4 1/2 og Brutus med 4. Ingen kan sige hvem der spiller bedst, men jeg synes alligevel af SCHREDDER har imponeret mest spillemässigt indtil videre. Vi er alle 3 paa toppen her i Graz, särlig da efter dagens 2 ufortjente points ;-))
     Gode raad, ris og ros modtages gerne paa email: perandreasen@sol.dk
med venlig hilsen, Per Andreasen.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 27 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 5
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0 0 1 1
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1 ½ 1 ½

Hej alle.
     Den fede östrigske mad kläber ubarmhjertigt til kroppen. Det er meget svärt at knappe bukserne og livremmen har faaet en tak ud ! Jeg besluttede mig derfor til at löbe en ekstra lang tur her til morgen. Det gjorde jeg saa. Det var faktisk frygteligt haardt! Allerede efter 8 km. mödte jeg MUR-en, ha-ha-ha, - undskyld ;-))

     Jeg mödte op paa spillestedet kl. 1030, der var da spillet 1 1/2 time. Den förste jeg saa der var Benjamin og jeg troede först han havde tabt. Benjamin er verdens bedste til poker-fjäs! Ingen kan som han se saa umaadelig trist ud, - som om han bärer alle verdens bekymringer paa sine späde skuldre, samtidig med at han fx. staar knusende til gevinst paa brättet! Han stod i hvert fald godt da jeg kikkede paa det, og han vandt da ogsaa i fin stil! Han havde de hvide brikker mod östrigeren Dominik Wolfram, ELO 2138 (!), en modstander som han mödte ved EM i Monte Negro, og som han da vandt et fint parti over.
     1.d4,Sf6 2.c4,g6 3.g3,Lg7 4.Lg2,0-0 5.Sf3,d6 6.0-0,Sbd7 7.Dc2,e5 8.Sc3,c6 9.Td1 Det almindelige er her 9.e4, med planen h3,b3,Le3,Tad1 osv. Tekstträkket er sikkert udmärket. 9,-Db6 10.c5!?,dxc5 11.Sa4,Dc7 12.dxc5,b5 13.cxb6 e.p.,axb6 14.b3,Lb7 15.Lb2,Te8 16.Sc3,Tac8 17.Tac1,Db8 18.Sg5!? og nu begynder löjerne. Springeren skal selvfölgelig til e4 og gerne videre til d6. 18,-Lh6 19.Sce4,Sxe4? Dette er forkert. Det rigtige er 19,-Sd5 med ca. lige stilling. 20.Sxe4,Lxc1 21.Dxc1! og nu ser man virkelig de sorte problemer. Springeren paa d7 kan jo ikke däkkes, idet den först slaas og derefter er der jo en familieskak paa f6, og 21,- f5 forbyder jo ogsaa sig selv efter 22.Txd7,fxe4 23.Dh6! og täppe. Sort forsögte derfor 21,-Sc5 22.Sf6+,Kg7 23.Sxe8+,Txe8 24.f4! og sort er helt paa den. Han forsögte 24,-f6 25.fxe5,fxe5 26.b4! pointen, taarnet tränger helt afgörende ind paa d7! 26,-Se6 27.Td7+,Kf6 28.Df1+,Kg5 29.Lc1+ jo det körer som smurt ;-)) 29,-Sf4 30.gxf4,exf4 31. h4+ og sort opgav. Der er mat i faa träk. Et fint parti af Benjamin og han har pludselig 3/5 og er med hvor det er sjovt. Saadan kan det gaa. I gaar var han jo 1 (!) träk fra at väre paa 1/4, hvilket havde väret knapt saa sjovt ;-))

     Alex spillede remis idag, men,men,men han var da helt kold undervejs. Han kan klare hvad som helst med at se cool ud. Han har efter idag faaet nyt navn: Houdini Hansen ! Efter partiet spurgte jeg ham om han vidste hvem Houdini var hvortil han svarede, at det vidste han da godt, "det er da Italiens stärkeste skakspiller"! Jeg matte träkke paa smilebaandet og bringe ham ud af vildfarelsen.
Nu ved han hvem Houdini er ;-))
     I gaar da vi skulle forberede os til dagens partier havde vi ingen anelse om, hvad den italienske modstander spillede med hvid. Jeg foreslog derfor at vi kikkede paa 1. d4 og Sämisch systemet mod Kongeindisk med 5.f3. Det brugte vi saa et par timer paa igaar eftermiddags. Et skud i taagen, men et godt skud, nästen helt utroligt ;-))
     Hvid: Matteo D´Apa, italien. Sort: Alex.
1.d4,Sf6 2.c4,g6 3.Sc3,Lg7 4.e4,d6 5.f3,e5 6.d5,0-0 7.Le3,Sh5 8.g4?! Her var vores forberedelse faktisk 8.Dd2, Dh4+ 9.g3,Sxg3 10.Df2,Sxf1 11.Dxh4,Sxe3 12.Kf2,Sxc4 osv. som jo er set mange gange för, förste gang i Spasskij - Bronstein 1956. Her spillede Bronstein godt nok Sa6 i stedet for 0-0, men det har vist ingen betydning. Dette havde Alex (og Benjamin) selvfölgelig ikke set för, men Alex synes det saa meget spändende ud! Nu skete 8,-Sf4 9.Dd2,Dh4+ 10.Lf2,De7 11.0-0-0,Td8? Dette er helt misforstaaet. Han vil spille c5 og foerst däkke d6, men den plan er forkert. I det fölgende bliver vores mand helt udspillet. Det rigtige var sikkert 11,-f5 men Alex var bange for en aaben g-linie. Den er nu relativ ufarlig, men det ved kun erfaringen ;-)) 12.h4,c5 13.Sge2,a6 14.Le3,b5 15.sxf4,exf4 16.Lxf4,bxc4 17.Lxc4,Sd7 18.h5,Sb6 19.Le2,Dd7 20.hxg6,fxg6 21.Dc2,Lh8 22.Th2,Tf8 23.Le3,Le5 24.Th3,Dd8 25.Tdh1,Ta7 26.Dd2,De8 og her synes Alex at det saa noget skummelt ud, hvorfor han tilböd remis. Italieneren staar da ogsaa fuldständig overlegent, og han afslog da ogsaa höfligt. Den italienske träner stod nu konstant ved brättet sammen med foräldre osv. Den italienske spiller var tydeligt meget nervös, medens Alex saa "cool" ud. 27.f4!,Lxc3 28.Dxc3,Dxe4 29.Ld3,De8 30.f5! Italieneren har spillet fre
mragende, vores mand er desvärre helt udspillet. Her havde begge omkring 10 minutter igen til resten af partiet. Alex tänkte sig grundigt om (ja den er svär, hvid truer jo med at slaa sig igennem paa g6!) og saa spillede han 30,-h5! - Houdini ;-)) H-linien skal lukkes for hver en pris, et virkelig smart forsög af Alex. 31.gxh5,gxf5 og her skete der saa det at italieneren rettede paa Alexs bonde paa f5 og stillede den midt paa feltet. Jeg trak den italienske träner Borgo til side og sagde til ham, at jeg nu forventede at han ville slaa paa f5 (rört brik), ellers ville jeg indgive protest. Borgo saa yderst forskräkket ud og jeg skyndte mig at sige at det var en joke.
     32.Tg3+? Ikke det bedste. Jeg saa 32.Tg1+,Kh7 33.Tg6 og det er rigtig, rigtig skidt. 32,-Kh7 33.Thg1 og her spillede Alex lynhurtigt 33.-Tff7 og saa meget selvsikker ud. Det bragte italieneren helt ud af fatning. Han skrev 34.h6 paa sin noteringsliste, men i stedet for at lave dette indlysende träk tilböd ham remis. Det var ikke nödvendigt for Alex at se et träk, han tog imod 1/2 - 1/2. Efter 34.h6,De5 35.Dxe5,dxe5 36.d6 er det stadig rigtig meget skidt for vores (lille) mand.

     6. runde er endnu ikke lagt, men Alex skal helt sikkert paa topbrättet i morgen hvor han med hvid skal möde den meget stärke spanier David Guerra Recuero, ELO 2163, men meget, meget stärkere end det. Spanieren har 4 1/2 af 5 mulige, saa Alex skal vinde for at komme helt frem. Det bliver meget svärt, men det skal forsöges. I basen har jeg 3 sorte partier med spanieren og i alle spiller han i förste träk 1.-e5 mod 1.e4. Det har sidst givet remis mod tyskeren Bindrich, 13 aar og 2400 ELO og franskmanden Vachier-Legraeve, 13 aar og ELO over 2400!! Det vil Alex ikke indlede sig paa, saa det bliver 1.c4!, - maaske ;-)) Det vides ikke hvem Benjamin skal möde.
     Nu her torsdag eftermiddag kl. 1530 vil jeg beväge mig mod "Brot und Spiele", hvor drengene har sat mig stävne. Jeg er blevet udfordret til "pool", min lyn-prämie skal jo bruges ;-)) De har ikke en chance !!

     Gode raad, ris og ros modtaages fortsat gerne paa email: perandreasen@sol.dk
med venlig hilsen, Per Andreasen.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 28 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 6
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0 0 1 1 0
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1 ½ 1 ½ ½

Hej alle.
     Saa tät paa!! Efter mit sädvanlige formiddagsritual mödte jeg frem paa spillestedet kl. 11:00, hvor drengene havde spillet 2 timer. Benjamin stod klart til gevinst, medens Alex havde en aldeles uklar stilling. Se saa hvad der skete:
     Hvid: Benjamin Sort: Georg Radnetter, Östrig.
Benjamin havde inden runden 3/5 og med gevinst her ville der gode medaljechancer inden sidste runde. Flot! 1.d4,e6 2.g3,Sf6 3.Sf3,d5 4.c4,c5 5.cxd5,exd5 6.Lg2,Sbd7? 7.0-0,Le7 8.Sc3,0-0 9.Se5,cxd4 10.Sxd7,Lxd7 11.Dxd4,Lc6 12,Td1,Te8 13.Le3,b6? 14.Sxd5,Lxd5 15.Lxd5,Sxd5 16.Dxd5,Dxd5 17.Txd5,Lf6 18.Td2,Te7? Her skulle spilles et taarn til d8, hvad skal de sorte taarne i e-linien ??  19.Tad1,Tae8 20.b3,h6 21.Kg2,Kh7 22.Kf3,Kg6 23.Td7,Kf5 24.T1d5+,Kg6 25.h4!,Kh7 26.a4,Lc3 27.h5,Lb4 28.g4,f6? 29.Ld4,Kg8 30.Kf4 I stedet 30.e3 inden kongen spilles fremad var en god idé. Sort kan jo ikke göre noget. 30,-Kf7 31.Kf5,La5 32.e4,Kf8 33.Kg6? indtil nu har Benjamin spillet fremragende. Han havde her ca. 20 minutter igen, medens modstanderen havde 3-4 minutter og dertil en fuldständig haablöst tabt stilling. Närliggende var. 33.Txe7,Txe7 34.Txa5! og färdig. Benjamin spillede her alt, alt for hurtigt. 33.Txd7 34.Txd7,Txe4 og det var tydeligt at Benjamin havde mistet lidt kontrol. Nu burde han tänke sig grundigt om. 35.f3,Tf4 36.La1,Txf3 37.Txg7,Ld2 og nu var den helt logiske fortsättelse 38.Txa7 hvor efter sort roligt kan opgive. Det er fuldständig haablöst, fx. 38.- Tf4 39.Lxf6,Txg4+ 40.Kf5,Tg3 41.Ke6, Te3+ 42.Le5 og färdig. Det er nästen for let. I stedet skete det der ABSOLUT IKKE MAATTE SKE nemlig et lynhurtigt 38.Lxf6??? og et ligesaa hurtigt svar med 2 minutter paa klokken 38,-Txf6+ og baade Benjamin og jeg var besvimelsen när. For F..... da!! Hvid opgav. Der rög det parti, den turnering og gode medaljechance. Pokkers, - simpelthen, og meget synd for Benjamin.

     Alex spillede remis efter et meget omskifteligt, spändende, indviklet og velspillet parti. Efter partiet kom IM Borgo hen og gav Alex haanden og gratulerede ham med remissen i det meget sväre parti. Aabningen var meget märkelig. Her med mine helt ufuldständige og delvis ukorrekte kommentarer.
     Hvid: Alex Sort: David Guerra Recuero,Spanien, ELO 2163.
1.c4,e5 2.Sc3,Sc6 3.g3,f5 4.d3,Sf6 5.Lg2,Lb4 6.Ld2,Lc5 7.Sf3,e4 8.Sh4,0-0 Her var det da värd at overveje 8,-Lxf2+ 9.Kxf2,e3+ og i näste träk exd2. Bemärk den smukke mat efter 10.Kxe3?,Sg4+ 11.Kf3,Sd4+ 12.Kf4,g5 mat! 9.Sa4,Ld4 10.e3,Le5 11.d4,d5?! 12.dxe5,Sxe5 13.0-0!,Sxc4 14.Lh1? Her maa väre bedre. 14,-Sg4 15.Sg2,Df6 16.h3,Sge5 17.Sf4,c6 18.Lc3,g5? 19.b3!,Sd6 20.Dd4? Her kikkede jeg paa 20.Sxd5,cxd5 21.Dxd5+,Sdf7 22.Tfd1 eller Sc5 med hvid fordel. Löberen paa c3 er stärk. Alex ville ikke give officeren tilbage og spillede efter 20.Sdf7 21.Dd1,Dh6? 22.Dh5!,Dd6 23.Se2,b5 24.Sb2? Her var det meget bedre at spille 24.Lxe5,Dxe5 25.Sc5 og hvid for fuld kontrol! 24,-b4 25.Lxe5,Dxe5 26.Tab1? Uforstaaeligt idet Sa4 gav sig selv. 26,-Dg7 27.f4?,La6 28.Sd4 spillet med kun 5 minutter igen. Det bedste var sikkert 28.Kf2 med uklar stilling. 28,-Lxf1? han havde 10 minutter igen, men dette er daarligt 28,-gxf4! med gevinstsstilling. Dette havde Alex set, og det var tydeligt at han tog et par dybe indaandinger da modstanderen slog paa f1. Nu skete ret hurtigt 29.Se6,Dc3 30.Kxf1,Dc2 31.Dd1,Dxd1 32.Txd1,Tc8 33.Sa4 Nu saa han det endelig ;-)) 33,-gxf4 34.gxf4,Sd6 35.Kf2,h6 36.Tc1? Sikkert ikke det bedste. Jeg synes det er tiltalende at tage löberen med fx. Lh1-g2
og videre til f1 og maaske a6. Derefter kan hvid saa välge hvorledes de sorte bönder skal enten blokeres eller angribes. 36,-Kf7 37.Sd4,c5 38.Txc5,Txc5 39.Sxc5,a5 40.Sd7,Tc8 og tidnöd paa begge sider. Det var virkelig neglebidende, der var sort af tilskuere. Spanieren var meget nervös, medens Alex som sädvanlig var helt "cool". 41.Se5+,Kf6 42.Sec6,Sb5 43.Lg2,Sxd4 44.Sxd4,Tc1 45.Lf1,Ta1 46.Lb5,Txa2+ 47.Kg3,Ta1 48.Lc6!,Te1 49.Kf2,Th1 50.Kg2,Te1 51.Kf2 og remis. Ingen af parterne kan spille paa gevinst. Naar jeg nu bagefter ser partiet synes jeg egentlig der er mange ret grove fejl, men det var utrolig spändende at fölge, og jeg synes begge spillere har stor äre af partiet. Jeg er ret sikker paa at Alex havde vundet hvis han havde set det ret enkle 24.Lxe5, men tiden var knap og presset stort, - det hörer med. Alex har nu paa en delt 3. plads 4 point, og en gevinst i morgen kan give en medalje.
     I eftermiddag skal vi ud og se den östrigske liga spille. Her er mange udenlandske Stormestre med, bl.a. Peter Heine. Vi haaber paa han er med ;-))

med venlig hilsen, Per Andreasen.

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her

 30 nov 2003

EU-mesterskabet for 12- og 14-årige - Rapport 7
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  EU-M 23/11-29/11 2003     1 2 3 4 5 6 7   Pts.  Plac.
  D-14 Benjamin Skjoldan    1 0 0 1 1 0 ½   3½
  D-12 Alexei C. Hansen     ½ 1 ½ 1 ½ ½ 1   5      3 Bronze!

Lördag formiddag kl. 0920.

Hej Alle. 
     Vi havde en god sidste aften i Graz. Vi tog paa Nova Park Hotel og saa 1. runde af den östrigske bundesliga som de kalder det. Der var masser af Stormestre for os alle 3 at kikke paa, men desvärre var Peter Heine ikke med for sit östrigske hold. Jeg hilste paa mine gamle venner GM Philip Schlosser (som er
personlig träner for den 11 aarige kroatisk/tyske pige-europamester Lara Stock) og en endnu äldre ven GM Ralf Lau, som jeg spillede 2 juniorturneringer med i 1975 (!) i Holland og Norge. Han kunne märkeligt nok ikke genkende mig, men maatte hjälpes lidt paa vej ;-))
     Da vi kom tilbage til vores eget hotel i gaar aftes dumpede vi lige ind i en fest som italienerne og portugiserne havde arrangeret. Det var väldig festligt. Jeg havde godt nok lidt besvär med at faa drengene med paa dansegulvet. De var vist (meget) bange for at blive "scoret" af de sydlandske piger ;-)) Naa, vi kom da i seng för midnat, og alle var udhvilede her til morgen. Spillet startede kl. 09 som sädvanlig, begge vores drenge har de sorte brikker. Benjamin: 1.e4,c5 2.Sf3,e6 3.d4,cxd4 4.Sxd4,a6 5.Sc3,b5 og dette er stillingen nu. Her burde Benjamin väre paa hjemmebane. Alex: 1.d4,Sf6 2.c4,g6 3.Sc3,Lg7 4.e4,d6 5.f3,0-0 6.Le3,e5 7.d5,Sh5 og her tänkte hvid i over 10 minutter og jeg saa ikke hvad han trak. Spändende om han spiller 8.Dd2,Dh4+ 9.g3,Sxg3?! 10.Df2,Sxf1 11.Dxh4,Sxe3 12.Kf2,Sxc4 s
om vi havde forberedt til runde 5!, hvor der jo i stedet skete 8.g4?! Under alle omständigheder faar Alex her noget rutine i at spille stillinger som han normalt ikke spiller, og det er jo ikke saa daarligt. Alex kender iövrigt alt for lidt aabningsteori, särligt set i forhold til hans store spillestyrke. Det har han höjt og helligt lovet mig at rette op paa. Nu skal der arbejdes med det, saaledes at et helt klart og struktureret aabningsrepertoire er paa plads til näste aars store ungdomsmesterskaber. Han har ellers en del fine böger, men det hjälper jo ikke noget naar man ikke läser i dem ;-))
     mere senere...
mvh. Per Andreasen.

Lördag formiddag kl. 1100.

Hej alle!
     Fedt-fedt-fedt. Alex vandt i fin stil sidste parti og sluttede paa meget flotte 5 point af 7 mulige uden tab og og mod stärk modstand. Som det ser ud lige nu er det ikke nok til medalje, men lad os nu se. Korrektionen bliver afgörende, og det er meget, meget tät. Sidste parti med faa og ufuldständige kommentarer.
     Hvid: Johannes Schweinberger, Östrig. Sort: Alex.
1.d4,Sf6 2.c4,g6 3.Sc3,Lg7 4.e4,d6 5.f3,0-0 6.Le3,e5 7.d5,Sh5 8.Ld3,Sf4 9.Dd2,Sxd3+ 10.Dxd3,f5 11.Sge2,Sd7 12.0-0,f4 13.Lf2,g5 14.g4,h5! paa ham ;-)) 15.h3,Sf6 16.Kg2 og hvid tilböd remis. 16,-hxg4 nej tak! 17.hxg4,Sxg4! 18.fxg4,f3+ 19.Kg3? Her var 19.Kg1 bedre for nu 19,-Dd7! 20.Dxf3 ellers er der mat! 20,-Txf3 21.Kxf3,Dxg4+ 22.Ke3,Ld7 23.Tg1,Dh5 24.Sg3,Dg6 25.Sb5? hvorhen?? 25,-Tf8 26.Sf5,Lxf5 27.exf5,Dxf5 28.Lg3,Dg4! og hvid opgav. han taber vist nok yderligere materiale. Flot, flot af Alex. Lige nu gaar han rundt paa spillestedet og ligner en million. Han fölger spändt de sidste 3 partier for at se om der skulle väre en medalje et eller andet sted. Anyway en meget flot prästation!! Benjamin efter 2 timer. Paulsen varianten i siciliansk, lige stilling, Benjamin har 50 minutter igen, modstanderen kun 20.

Lördag middag

Bronze til Alexei Hansen.

     Virkelig fedt, det lykkedes Alex at vinde bronze i det stärkt besatte mesterskab. Alt afhang af de 3 sidste partier, og alt var fuldständig uklart da de sidste minutter tikkede ned. Naa, men 2 af de närmeste konkurrenter spillede i hvert fald remis og kunne saa ikke naa Alex paa 5 point. Det var endda tät paa aat blive sölv, idet svenskeren Rasmus Janse stod til gevinst i sidste runde og hvis han havde vundet ville Alex have faaet sölv og Janse faaet Bronze. I hvert fald en meget fortjent medalje til Alex. Pokalen er lige saa stor som ham selv! Alle resultater kan ses paa hjemmesiden og alle danske partier kan ses paa Skovlunde Skakklubs hjemmeside. I sidste runde spillede Benjamin remis og det var et udmärket resultat efter katastrofen igaar.

     Nu haster vi mod lufthavnen, og i aften er vi igen i Danmark. Vi har selvfölgelig som sädvanlig haft en super-tur, ingen problemer overhovedet, og nu som noget nyt en medalje ;-)) Det er jo herligt!!

med venlig hilsen, Per Andreasen

Direkte link til turneringens hjemmeside her - og til organisationen bag arrangementet her

Turneringen dækkes også, bl.a. med rapporter fra Alexei, hos Tåstrup Skakforening her


Links

Skovlunde Skakklub (SKS)

Københavns Skak Union (KSU)

Dansk Skak Union (DSU)