Ungdoms-EM 2003
Budva 13.-22. september 2003
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

Rapporter 12345678910Billeder
Ungdoms-EM's officielle website
Tåstrup Skakforening (Alexei's rapporter)SP-skak
Se danske partier
Download danske partier (PGN)


Den danske delegation ved Ungdoms-EM i Budva 2003

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.  Plac.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½ ½ 0 ½ 1    4½   27/53
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1 1 ½ 1 0    4½   25/54
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1 1 ½ 0 0    3½   52/70
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½ 0 ½ 1 1    5½   16/65

Træning i den danske lejr forud for dagens runde

 13 sep 2003

Rapport nr. 1 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

     Hej Danmark. Her er saa lidt nuet fra Budva, Monte Negro, hvor 4 danske spillere deltager i Europamesterskabet.
     Vi rejste herned fredag den 12 september. Det var ikke problemloest. Det startede med, at mit flue fra Aalborg til Koebenhavn var forsinket paa grund af taage, og der var ikke plads paa naeste flue til Koebenhavn. Jeg forklarede dog, at 4 "boern" var helt afhaengige af mig i Koebenhavn. Det var jo godt nok loegn, men det virkede. jeg fik saa plads paa naeste flue til Koebenhavn, og paa landingsbanen holdt en taxa parat til mig (!), som saa koerte mig direkte til fluuet til Wien, udenom alle sikkerhedsforanstaltninger. God service. "Boernene" var da ogsaa meget benovede da jeg steg ind i flueveren, kun ca. 5 minutter efter jeg landede med et andet flue. Jeg foelte mig lidt som den franske praesident.
     Naa, forsinkede var vi ogsaa i Wien, saa vi naaede kun lige flueveren til Beograd. Til gengaeld var vi forsinkede til ankomsten til beograd, men de montenegrinske arrangoerer af EM holdt hele flyet tilbage i over 1 time, og det kun for vores skueld. Bedre gjorde det det jo ikke, at Alexei ikke kunne komme ind i Serbien, idet han ikke havde visum i sit russiske pas, og trods det, at arrangoererne havde lovet mig hoejt og helligt, at det skam ikke var noedvendigt. Jeg maette derfor op og staa, og han kom da saa igennem paskontrollen, - uden visum.
     Naa vel fremme i Tivat var der kun en kort bustur til Budva, spillestedet. Byen (Hurra der var et y paa denne computer, altsaa naar du trykker paa det bogstav der kommer lige efter y i alfabetet, og som altsaa formentlig ikke findes paa dette tastatur) og landet vil jeg fortaelle lidt mere om i morgen. Vi blev indlogeret paa Slovenska Plasa, et kaempestort feriekompleks lige ned til stranden. Et virkelig laekkert sted, hvor jeg er godt kendt, idet jeg i 1994 under mit arbejde i Serbien boede noejagtigt her 1 uge! Vi har faaet gode vaerelser, maden er ogsaa ok, uden at vaere prangende.
     Jeg sidder og skriver paa en udendoers internetcafe (vejret er jo fint), medens jeg bliver underholdt af et stort levende orkester der spiller gammel rock. Jeg tror de oever sig til i aften. Det maa jeg se lidt paa naer boernene / de unge er kommet i seng!
     Spillet er startet her kl. 1600 efter en pompoes aabning med taler af formanden for den europaeiske Skak Union, Boris Kutin og formanden for Skakforbundet i Monte Negro, Stormester Bosidar Ivanovic. Jeg har som altid underholdt mig med min gode ven og svenske holdleder, Stormester Stellan Brynell.
     Indtil nu ved jeg kun, at Christian Kyndel i drenge u. 18 og Nikolaj Mikkelsen i drenge u 16, begge har sort mod meget staerke spillere paa topbraetterne. Der kan vi nok ikke forvente at faa points. Laengere nede har Benjamin Skjoldan i drenge u 14 hvid mod en mere overkommelig modstander og Alex(ei) Hansen i drenge u. 12 har ogsaa hvid mod en ukendt mand. Mere om partierne og resultaterne i morgen.
     Kommentater til mig modtages gerne paa perandreasen@sol.dk
     mvh. Per Andreasen

Tillæg til rapport 1 - efter runden:
Hej. Vi har det alle godt. Benjamin vandt et stilsikkert parti i 1. runde, medens de 3 oevrige tabte. Alex spillede ikke godt, mens de 2 store fik rigtige taesk af staerke modstandere, ioevrigt begge polakker! Mere i morgen eftermiddag. Moegcomputer ioevrigt. det tager over 10 minutter bare at logge paa og aabne sol/mail.

 
 14 sep 2003

Rapport nr. 2 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0
  D-14 Benjamin Skjoldan          1
  D-12 Alexei C. Hansen           0

     Det blev desvaerre ikke en god 1. runde for de danske drenge. Jeg har sammen med drengene kikket partierne igennem, og her kommer saa min bedoemmelse af dem. Det foregaar som saedvanlig paa den maade, at hvis der bliver spillet et daarligt traek, saa kalder vi det et daarligt traek, et elendigt spillet parti bliver kaldt et elendigt spillet parti osv. Ingen fine fornemmelser her! Da det nu er min umiddelbare bedoemmelse af partierne kan det let vaere, at det jeg skriver ikke er rigtigt. Nu er jeg jo f.eks ikke Stormester i skak, eller noget der bare ligner, hvorfor min bedoemmelse let kan vaere forkert.
     I drenge u 12 moedte Alex en serbisk spiller, Milos Stankovic. Alex gik i et billigt trick og tabte hurtigt en officer og dermed partiet. Det var ikke godt. Sort har bl.a. Db8, Sg4 og bonde d6 og hvid har rokeret kort samt Lc4. Sort spiller d6-d5 med mattrussel paa h2 og loeberen paa c4 er i slag. Jeg er sikker paa at de fleste er med paa ideen. Det er set foer, selvfoelgelig ogsaa af Alexei.
     I drenge u 14 spillede Benjamin mod Dominik Wolfram fra Oestrig. Det blev en stille og rolig positionel udspilning og et sikkert point til Benjamin. Desvaerre tabte Benjamin meget hurtigt til en staerk polak i 2 runde efter en grov aabningsfejl (siger han selv, han sidder lige ved siden af nu, ked af det efter et daarligt parti, mere om det i morgen).
     I drenge u 16 moedte Nikolaj en stark polak pawel Czarnota, FM 2350. Det blev siciliansk aabning, Najdorfvarianten. Nikolaj spillede vist en aabningsfejl saa vidt jeg kunne se, og han blev desvaerre pakket fuldstaendig sammen af sin meget staerke modstander.
     I drenge u 18 moedte Christian minsandten ogsaa en polak, IM Radoslaw Wojtaszek, rating 2462. Christian havde de sorte og kom i aabninggen under pres i en grunfeldinder. Polakken ofrede smart en kvalitet, men selvom Christian forsvarede sig ihaerdigt maatte han desvaerre ned til sidst.
     Der blev kaempet godt i den danske lejr, men 1 point var hvad det blev til. Ikke meget. Jeg forventer mere idag, selom Benjamin som sagt allerede har tabt til en meget staerk modstander. OK, Polen - DK 3-0 !!
     Det var nok om skakken for denne gang. Nu vil jeg skrive lidt om landet og byen, saa hvis du kun er til skak kan du godt stoppe nu. Monte Negro er en provins i Serbien (Jugoslavien), og ligger ud mod kysten til adriaterhavet syd for Kroatien og Bosnien og nord for Albanien. Landet er (frit efter hukommelsen) paa ca. 14000 km2, med de stoerste byer Podgorica og Niksic, som begge ligger inde i landet. Landet vil vist gerne loesrive sig fra det oevrige Serbien, men det bliver vist ikke til noget. Serberne vil selvfoelgelig ikke af med deres eneste kyststraekning som de jo bruger til ferie, og Montenegrinerne kan vist heller ikke klare sig selv. I det oevrige Jugoslavien siger man spoegefuldt, at folk fra Monte negro er de absolut dovneste i hele verden, og jeg er ikke utilboejelig til at give dem ret. Det er i hvert fald ufatteligt hvor mange smaa cafeer der ligger overalt, og de er alle fyldt op, fra 7 morgen til midnat !!
     Budva ligger meget idyllisk midt paa den montenegrinske kyst med en meget dejlig strand og naermest suptropisk klima. Jeg var her for 9 aar siden paa ferie, et virkeligt dejligt sted. For 8 aar siden var jeg ogsaa her 30 km laengere sydpaa i Sutomore til kadetolympiaden sammen med Jakob Kjaer, Skytte, El-kher og Simon Bekker. Budva har i tidens loeb vaeret skueplads for mange staerke skakturneringer, og alle verdensmestre paa naer Steinitz og Capablanca har spillet her i byen. Maden her er ok, og oellet og vinen er virkelig helt i top. Niksicko Pivo kan maale sig med den bedste tjekkiske oel og roedvinen Vranac kan maale sig med den (naest) bedste franske bourgogne.
     Her til morgen kl. 0700 startede Nikolaj og jeg ud med en lille loebetur paa 6 kilometer. Inden loebeturen snakkede han godt nok om, at det var traels at han skulle have saadan en aeldre herre paa slaeb langs stranden, det var naesten synd osv., til stor moro for de oevrige danske spillere. Lad mig ikke vade rundt i detaljerne men blot konstatere, at den unge mand var knapt saa kaek da han (endelig) kom hjem! Mere om det senere ,-)))
     Alle har det rigtig godt, foreloebig fed tur, lad os nu ogsaa faa nogle points. Ris og ros modtages gerne paa perandreasen@sol.dk
     mvh. Per Andreasen

Tillæg til rapport 2 - efter runden:
Hej. Vi hygger os, selvom vejret lige nu er daarligt. Ingen sol, megen vind. Vi fik 2 et halvt point i 2. runde, men jeg har endnu ikke set nogle partier. Dem hoerer I mere om i morgen. Alexei spillede remis medens Nikolaj og Christian vandt! Alle er allerede nu efter 2. runde paa tavlen, dejligt!

 
 15 sep 2003

Rapport nr. 3 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½

     Det danske hold kom staerkt tilbage i 2. runde af EM med 2 et halvt point. I drenge u. 12 spillede Alex mod Perciun fra Serbien. Det blev maroczy-siciliansk med Alex som sort. Han troede selv at han stod godt undervejs, ja han naaede ligefrem at skrive hjem til Taastrups hjemmeside at han havde kikset gevinsten. En naerlaesning af partiet afsloerede deesvaerre, at han ikke paa noget tidspunkt stod bedst, naermere tvaertimod ! Derfor var remis i 19 traek med 3 minutter tilbage paa klokken (+ 30 sekunder par traek) jo i orden. Mon ikke han vinder idag ??
     I drenge u 14 tabte Benjamin til den staerke polak Olszewski, rating 2227. Partiet var dog en katastrofe. Se blot. Benjamin er sort. 1.e4,c5 2.Sf3,e6 3.c3,Sf6 4.e5,Sd5 5.d4,cxd4 6.cxd4,d6 7.Sc3,Sxc3 8.bxc3, dxe5? Det er ikke godt. Almindeligt er her 8,-Dc7 og traekkene 8,-Sc6 og Sd7 kan sikkert ogsaa bruges. Det ved benjamin ioevrigt godt. 9. Sxe5,Sd7 10.Lb5,a6? naivt spillet. 11.Df3! foej for den!! 1-0 nogle faa traek senere. Det hele er set foer.
     I drenge u 16 spillede nikolaj hvid mod Nikola Vranes Serbien. Det blev spansk (Jaenisch-Schliemann gambit med 3 f5). Nikolaj kendte teorien bedst (!) og vandt et let og helt stilrent parti.
     I drenge u 18 vandt Christian som hvid mod Niemi 2104, fra Finland. De 2 moedtes ogsaa i 4/landskampen for 14 dage siden og med de samme farver og samme aabningsvalg. vi havde forberedt botvinnik/vaarianten i slavisk, men i traek 21 lavede christian en fingerfejl, idet han glemte et traek i en
lang teorivariant. Det var ikke saa godt, fordi modstanderen spillede det vi netop regnede med, og det er daarligt, og Christian fik en daarlig stilling. Han kaempede dog flot og i komplikationerne gik finnen forkert og Christian vandt fortjent.
     I dag er 3 runde netop startet her kl. 1500. Alex har en urated modstander, medens de 3 oevrige igen har faaet meget hoejt ratede modstandere. 2 points sammenlagt idag vil vaere et meget flot resultat og meget over forventet. Nu faar vi se.
     De foerste par dage har vejret vaeret meget daarligt med kulde og vind. I dag er det pludselig slaaet om og det har vaeret tid til at finde de korte bukser frem. Vi bor dejligt kun 100 meter fra havet, og den perfekte strand er fyldt op med badegaester. Der er vel 25/28 grader og hoejt solskin. Nu vil jeg bevaege mig til spillestedet og bakke drengene op. Alle har det godt, humoeret er fint. De har alle faaet taesk i lynskak i formiddags !
     Jeg modtager gerne ris og ros samt gode raad paa perandreasen@sol.dk
mvh. Per Andreasen

Tillæg til rapport 3 - efter runden:
Hej. Computerforbindelsen er helt forfaerdelig her i aften. Det har taget mig en halv time at aabne min mail. Naa, skidt dag for drengene. Alex vandt dog et vist nok udmaerket parti, jeg har ikke set det endnu. De 3 oevrige tabte alle efter haard kamp. Saerligt haardt var det for Nikolaj der spillede godt, og bestemt ikke burde have tabt. En rigtig god kamprunde, men desvaerre kun 1 point, dog mod meget staerk modstand. Nu har de alle 4 i det mindste vundet et parti. mere om partierne i morgen. Alle er ved godt mod !! hilsen, Per.

 

 16 sep 2003

Rapport nr. 4 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1

14. gang er lykkens gang
    Saa lykkedes det endelig for Alex at vinde et parti i 3 runde, og efter ikke at have vundet i de 2 foerste runder samt 11 runder sidste aar under VM paa Kreta. Det var endda et meget flot parti, hvor modstanderen Vejlko Novovic, Serbien, blev udspillet paa kryds og tvaers. I dagens anledning havde Alex skiftet til 1.c4 og det med succes. Smaa fordele blev samlet op og modstanderen blev franarret en kvalitet. Se blot denne effektfulde afslutning:
    hvid: Kg1,Dg4,Lg2,Tc1,Tc2,Sa4,g3,e3,d4,b5
    sort: Kf7,Db8,Sd7,La8,Lb4,g6,e5,d5,b6,a5
    Hvid traekker. Man kunne nu forvente 31.Tc2-c7 og hvid vinder, men Alex satte lige trumf paa med 31.Tc2-c8!! og sort maatte opgive. Virkelig en effektfuld afslutning.
    Benjamin maatte desvaerre ned for 2. dag i traek. Han havde ellers de hvide brikker mod Azat Sharafiev, Rusland 2250 (ja han lyder som en god spiller), og Benjamin kunne have afviklet til remis i traek 37, hvilket han saa og efterfoelgende straks demonstredede, men Benjamin mente at staa bedst, og det var ikke tilfaeldet og han tabte da modstanderen fandt en meget smart vending.
    Nikolaj moedte (desvaerre) ogsaa en russer, Vasily Papin, 2374. Nikolaj havde sort, men fik alligevel en meget bedre stilling. I midtspillet lavede han en fingerfejl i en meget fin stilling og tabte en bonde. I voldsom gensidig tidsnoed fik Nikolaj bonden igen og dermed klar stillingsmaessig fordel. Paa et tidspunkt havde Nikolaj kun 2 sek. igen og modstanderen var ogsaa nede paa 5 sek., og da de hver kun faar 30 sekunder pr. udfoert traek gik det over stok og sten, og resultatet var ret tilfaeldigt. Nu var det saa Nikolaj der trak det korte straa, og det var baade aergerligt og uretfaerdigt mod den hoejtratede modstander.
    Christian moedte med sort IM Leonid Gerzhoy fra Israel, ELO 2410. Vi havde forberedt Kongeindisk, og det blev det ogsaa. Christian fik en udmaerket stilling, men i midtspillet gik han lidt galt og fik en presset stilling. Israeleren spillede ikke det bedste og det lykkedes Christian at komme tilbage i partiet. Her var problemet igen tidnoed. Stillingen skulle forsvares, og det lykkedes ikke for Christian at finde de bedste ressourcer, og til sidst maate han ned efter haard kamp. Den samme israeler vandt ogsaa over en dansker sidste aar ved VM paa Kreta, hvor Jakob Vang Glud fik grimme taesk. Naeste gang maa vi se om vi kan finde en der kan banke ham.
    Det blev altsaa kun til 1 point af 4, og det var ikke meget. Som man dog kan se af referatet kunne vi let have faaet mere. Men saadan er det jo naar man hele tiden er "underdog", den staerkere spiller traekker ofte det laengste straa til sidst. Idag skal vi have mere medgoerlioge spillere, saa jeg forventer
2/2½ point idag. Benjamin skal godt nok moede en fra Azerbajdjan, og det er jeg lidt nervoes for. Til voksen-OL stillede det land et rent hold af Stormestre hvor ingen af disse var fyldt 20 aar! Det kunne tyde paa, at dagens modstander er god!
    Ellers er vi alle kommet ind i en god rytme hernede. Vi er meget sammen, og al spisning foregaar samlet. Det styrker sammenholdet, saerligt nu hvor det skakmaessigt ikke gaar for godt. Dagen starter (for mit vedkommende,-)) kl. 07:00 med en lille loebetur langs stranden. Det foregaar i hoejt solskin, virkelig dejligt (og noedvendigt med al den gode mad og drikke vi faar,-)) Kl. 09:00 spiser vi alle samlet morgenmad og kl. 10:00 bliver gaarsdagens partier gennemgaaet paa min altan. Derefter forbereder vi os paa dagens modstander, og kl. 13:00 er der frokost og derefter afslapning paa vaerelset indtil runden starter kl. 15:00. Her har jeg saa fri et par timer og faar skrevet en del mails, ligesom jeg hver dag er sammen med min gode ven, Stormester Stellan Brynell, Sverige. Det gaar heller ikke for godt for svenskerne, saa noget har vi da at glaede os over ,-)) Efter runden er der almindelig afslapning, selv om Benjamin og jeg ofte gaar paa tennisbanen. Han gik i den vildfarelse, at han der kunne faa ram paa mig, - maaske det lykkes for ham en af dagene ? ,-)) Ogsaa her slaar rutinen igennem ,-)) Aftensmaden er kl. 20:00 og herefter kikker spillerne selv paa deres partier og gaar derefter ofte paa denne netcafe hvor jeg sidder nu. "Counterstrike" hedder det vist, - de indviede vil vide hvad jeg snakker om. De uindviede gaar ikke glip af noget...... Om aftenen er jeg oftest sammen med Leif og Dorte, Benjamins foraeldre, som selv er koert herned. Vi smager saa lidt paa de lokale drikkevarer. Det bliver dog ikke til alverden, naeste dag starter jo som bekendt meget tidligt ,-)) Kl. 24:00 er alle i seng. (deres egen,-)) Der er en meget fin stemning blandt spillerne, ingen haarde ord, men selvfoelgelig almindelig mobning, - og det er jo tilladt, - jeg holder mig for eksempel ikke selv tilbage,-))
    Ris og ros og gode raad modtages gerne paa: perandreasen@sol.dk
Per Andreasen.

Tillæg til rapport 4 - efter runden:
    Marginalerne var heller ikke paa danskernes side idag. Vi fik "kun" 2-2 og det var for lidt. Christian Kyndel vandt stilrent paa det jeg kunne se undervejs. Alex vandt ogsaa igen(!), og det saa ogsaa ret stilrent ud. Benjamin tabte desvaerre efter et ellers godt parti, hvor han havde en bonde mere, men noget gik galt i gensidig tidsnoed. Nikolaj tabte katastrofalt hurtigt (12 traek), idet han simpelthen satte en officer rent i slag, endda efter at have taenkt laenge. Han var bagefter meget rystet over, hvorledes det kunne gaa til. Saadant sker jo altsaa bare engang i mellem. Mere om partierne i morgen naaar jeg faar set ordentligt paa dem.
Hilsen, Per Andreasen.

 

 17 sep 2003

Rapport nr. 5 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1

     Det blev altsaa til 2 af 4 mulige points i 4 runde af ungdoms EM i budva, Monte Negro. Her er som jeg saa det:
     Alex vandt soerme igen (!), det er en god stime han er kommet ind i. Han havde de sorte mod  serberen Dusan Vilickovic, og det blev Paulsen varianten i Siciliansk. Den spiller de fleste bedste danske juniorer efter praeparering af GM Sune Berg Hansen paa Tjele denne sommer. Udmaerket! Det blev udklasning. Han kunne maaske have vundet endnu hurtigere, men det der skete var fint nok. Spil paa begge floeje, (ioevrigt ligesom i 3. runde), og hvid blev helt udspillet. Der var masser af finesse i Alexs spil, - godt at han endelig har fundet det frem. Idag moeder han iovrigt den 4. seedede, en meget staerk rumaener. Hele dagen er gaaet med forberedelse paa endnu en Paulsen variant, denne gang med hvid. Det bliver spaendende. Alex er selvfoelgelig helt overmatchet, han kan kun overraske.
     Benjamin tabte desvaerre en meget god stilling som sort mod staerke Shakhnyar Hasanov fra Azerbadjan. 2 gange kunne Benjamin have vundet naesten direkte, men han saa det desvaerre ikke. I stedet blev det den "forkerte" mand der igen trak det laengste straa i den gensidige tidnoed. Tidnoed dur simpelthen ikke med denne betaenkningstid (Halvanden time til hele partiet samt 30 sekunder pr. traek fra traek 1).
     Nikolaj tabte desvaeere hurtigt en officer som hvid mod Aleksandr Volodin, Estland. Det havde vi meget snak om igaar, hvorledes det kunne gaa til. Helt uforstaaeligt var det i hvert fald. Her er det: 1.e4,c5 2.Sf3,Sc6 3.d4,cxd4 4.Sxd4,Sf6 5.Sc3,e5 6.Scb5,h6!? dette kendte Nikolaj ikke, og han troede simpelthen at det var en fejl. Det er det sikkert ikke, bl.a. har Ulf Andersson spillet traekket. 7.Sd5?! Her er 7.Sd6+ vist nok det bedste. Nikolaj viste mig idag (en dag for sent ;-))) en masse teorivarianter. 7,-Sxd5 8.exd5,a6! 9.dxc6,axb5 10.cxd7+,Lxd7 11.Dd5,Dc7 og her skulle det bedste saa vaere 12.c3,b4! og sort har udmaerket modspil. I stedet troede Nikolaj stadig at han stod klart bedst og var ved at vinde en bonde, saa han spillede efter lang betaenkningstid (!)12.Lxb5??,Da5+ og 0-1. Katastrofe.
     Christian havde de hvide mod Milan Dimic fra Serbien. Kongeindisk, hovedvarianten, og sort blev helt koert over efter et modelparti af Christian. Ingen problemer her. Nu skal han saa idag desvaerre igen have de sorte brikker mod en staerk IM-er. Saadan har det vaeret i runde 1, 3 og 5, medens de hvide partier er brugt mod modstandere der skal besejres, - og det er de saa blevet. Lad os haabe at han overrasker idag!
     Monte Negro er ikke en provins i Serbien, og man kan formode, at den paa et tidspunkt bliver en selvstaendig stat. Saa er det sat paa plads (Tak, Palo senior ;-))) Monte Negro er et meget flot omraade. Her er masser af dejlig natur, soer, floder, bjerge. Budva ligger som sagt utrolig flot paa kysten med det dybblaa hav lige nedenfor. Paa den anden side rejser bjergene sig majestaetisk hoejt og flot. Om aftenen naar man kikker op paa bjergene er de meget moerke eller sorte, jeg formoder derfor navnet Crna Gora der jo paa det lokale sprog betyder Sorte Bjerge eller det vi normalt bruger, Monte Negro. I moerke er alle bjerge sorte, men her er de faktisk en tand sortere end andre steder! Montenegrinerne er et stolt folkefaerd. Venlige er de ogsaa, ligesom serberne. Internationalt er det jo saaden, er det jo er serberne der er "de dumme svin", men jeg har personligt intet mod den menige serber, det er simpelthen flinke folk. Andre der ligesom jeg har boet i Serbien og kender de forskellige folkeslag hernede, har i udpraeget grad den samme opfattelse. Saadan er det bare. I det hele taget er det saadan, at folk fra det tidligere Jugoslavien i almindelighed er venlige og hjaelpsomme mennesker. Mennesker her er ogsaa meget smukke. De fleste unge maend er meget sportstraenede, og de unge damer er simpelthen bare hoeje og flotte. Som alle steder i det tidligere Jugoslavien er beboerne meget dygtige til sport og meget interesserede i sport. Her i byen har man et 1. klasses vandpolo og volleyball hold. Serbien/Montenegro er jo paa verdensplan helt fremme i toppen i sportsgrenene vandpolo, volleyball, basketball, haandbold og fodbold.
     I gaar aftes saa jeg og Stellan Brynell fodbold i fjernsynet paa en udendoers restaurant. Partizan beograd spillede mod Porto fra Portugal. Det gik ikke stille for sig. Hverken paa banen eller i restauranten. Det var festligt! Kroaterne goer sig i de samme sportsgrene samt ogsaa tennis og bordtennis, medens slovenerne jo ogsaa foerer sig frem i vintersportsgrenene. Bosnien: Naa ja, det er jo noget med fodbold (fodvold ;-)) Nu faar vi se om 3 uger.
     Gode raad, ris og ros modtages gerne paa :perandreasen@sol.dk
med venlig hilsen,
Per Andreasen.

Tillæg til rapport 5 - efter runden:
     Hej. Internetforbindelsen er utrolig daarlig, saa jeg skriver kun meget kort. Superdag: Det blev til 3 points idag, det var meget flot. Benjamin og Nikolaj vandt begge planmaessigt, medens Alex og Christian begge holdt remis mod meget hoejtratede modstandere. Holdt remis er faktisk forkert, idet de begge stod fordelagtigt under partiet, ja Alex maaske til gevinst i slutstillingen. Det var mit foerste indtryk da jeg saa partiet, men en naerlaesning i morgen vil vise om jeg har ret. Alex havde kun 3 minutter igen da de tog remis ved traek 19 (!), modstanderen 7 minutter igen.
     Nu gaar vi alle paa cafe og ser lidt fodbold i fjernsynet og slapper lidt af inden fridagen i morgen. Vi har planlagt lidt fysisk aktivitet i morgen. Benjamin og jeg skal i hvert fald igen spille tennis, heller ikke her til aften lykkedes det ham at faa ram paa den gamle ;-))) Maaske vi alle skal paa en lille rundfart paa havet her ud for kysten. Alle har det stadig godt! Jeg skriver meget mere om partierne i morgen.
     venlig hilsen,
Per Andreasen.

 

 18 sep 2003

Rapport nr. 6 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½

     5. runde var som sagt rigtig god for de danske drenge. Alex spillede et rigtig godt parti mod den hoejtratede Cristian Chirila, 2183 fra Rumaenien. Det blev som planlagt Paulsen varianten i siciliansk,
hvor Alex som hvid fik en godt pres paa dronningefloejen. I begyndende tidsnoed tilboed Alex remis, men det blev afslaaet. Derefter lavede Alex endnu et par krafttraek, og nu var det Rumaenerens tur til at tilbyde remis. Der var spillet 25 traek (og ikke 19 som jeg skrev igaar), og Alex tog imod da han kun havde 3 minutter igen. Stillingen var vundet med merbonde og stillingsfordel (Fritz + 1,5), men der kunne selvfoelgelig spilles fejl, remis var fint.
     Benjamin vandt et udmaerket aprti som hvid mod Filip Matej fra Slovenien. Sloveneren tilboed remis et par gange, men det blev haardt afslaaet og Benjamin vandt til sidst i fin stil. Det var en rolig engelsk aabning. Godt at faa Benjamin paa tavlen igen.
     Nikolaj havde hvid mod Nedad Riv fra Jugoslavien. Det blev siciliansk, najdorfvarianten. Uden at vide det spillede Nikolaj 16 teoritraek med officersoffer og det hele. Paa et enkelt tidspunkt fik modstanderen vist nok en chance, men det var noget vi foerst fandt ud af bagefter da vi fik slaaet op i en teoribog. Resten af angrebet blev foert med haard haand fra Nikolajs side, virkelig et moensterangreb som snart fortjener offentliggoerelse.
     Christian havde de sorte mod IM Andrei Murariu, 2389, ogsaa fra Rumaenien. Det blev som planlagt Alapin varianten i c3- siciliansk og modstanderen gik direkte ind i det som Christian havde forberedt. Christian fik overtaget i et slutspil, men det rakte desvaerre ikke til gevinst. En meget fin praestation af Christian. Han havde virkelig styr paa varianterne hele vejen, og han virkede meget sikker i efteranalysen. Godt for selvtilliden blandt de maange staerke modstandere.
     I morgen spilles 6. runde, og vi har (igen) vaeret uheldig med lodtraekningen. Alle 4 spillere har de sorte brikker. Christian moeder en staerk georgier, Nikolaj moeder en russer, Benjamin har det paa papiret lettest mod en finne som vi godt kender, og alex skal soerme op mod den nr. 1-seedede Armenier Hrayr Simonyan med rating paa 2270 og sikkert meget bedre end det!! Det bliver en meget haaard dag. 2 point vil vaere fint, - nu faar vi se.

     Vi har haft en kanongod fridag idag. Her i formiddags gennemgik vi som saedvanlig partierne fra igaar. Der var hoej stemning efter det fine resultat. Kl 14:00 havde jeg arrangeret en baadudflugt 10 kilometer ned ad kysten til Sveti Stefan. Vi var alle 5 med samt Benjamins foraeldre, Leif og Dorte.
     Sveti Stefan er en lille oe der ligger taet ind under land ca. 10 kilometer syd for budva. Det er det mest exklusive turistmaal i det tidligere Jugoslavien, et sted de her er meget stolte af. Vi ville selvfoelgelig ogsaa gerne besoege det, idet det jo var her at Spasskij og Fischer spillede "revanchematch" i 1992. Det er et helt utroligt hyggeligt sted. Det koster 6 Euro pr person bare at komme ind paa oeen. Det holder jo en del vaek, - men ikke os ;-)) Det er virkelig de riges legeplads. Hele oeen er et stort hotelkompleks, selv om det ikke baerer praeg af dette. De oprindelige huse er smukt renoverede og det hele er faktisk vaerelser der tilhoerer hotellet. De skulle indvendigt vaere meget eksklusive, men det naaede vi nu ikke at se. Vi brugte haalvanden time paa oen, selv om det kun tager ca et kvarter at se det hele. Vi satte os saa paa oeens eneste udendoers bar med den mest pragtfulde udsigt ud over havet. Drengene var lidt utilfredse med at skulle betale 3 Euro hver for et glas saftevand, men udsigten koster jo. Kort efter slog et mindre selskab sig saa ned ved siden af os og de bestilte en flaske champagne til ikke mindre end 180 Euro! Og saa var det ikke engang den dyreste paa vinkortet kunne Nikolaj toert konstatere. Jo vi var sandelig kommet i fint selskab. Derefter gik vi ned og kikkede paa kasino hvor girafferne spillede skak for 11 aar siden. kl. 1600 blev vi saa hentet af baaden nede ved stranden igen og blev sejlet til Budva. Virkelig en fed tur som vi alle vil huske. Det er jo udenfor mindst 30 grader varmt, saa vi fik ogsaa en del sol paa det blege nordiske flaesk :-)) Leif fik ogsaa taget en masse fine billeder. Fra 1630 - 1830 brugte vi saa er par timer paa tennisbanen, hvor Benjamin, Nikolaj, Christian og jeg skiftedes til at slaa hinanden. Alex var dommer og Leif og Dorte var et par forvoksede bolddrenge. Vi er alle temmelig smadrede nu og skal tidligt i seng i aften. En super-social-dag.
     PS: Nikolaj har som bekendt vundet 2 partier og tabt 3. Gevinsterne er kommet i soendags samt i gaar onsdag, og netop de 2 dage har han vaeret med paa min morgenloebetur. Jeg bliver ikke alene i morgen tidlig, knaegten er blevet overtroisk ;-))
     Gode raad, ris og ros modtages gerne paa: perandreasen@sol.dk
Venlig hilsen, Per Andreasen.

 

 19 sep 2003

Rapport nr. 7 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½ ½
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1 1
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1 1
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½ 0

Jugoslavisk skak.
     Idag vil jeg fortaelle lidt om skak i Jugoslavien, de bedste spillere osv., samt lidt af mine egne oplevelser medens jeg boede i Jugoslavien. Hvis du kun vil hoere om EM i Budva kan du altsa godt stoppe her. De fakta jeg maatte komme med er frit efter hukommelsen, hvorfor der garanteret er mange fejl og undladelser, ligesom de meninger jeg maatte fremkomme med er helt personlige og subjektive. En rigtig Jugoslaviens-ekspert kunne goere det meget bedre end mig. Der er altsaa ikke tale om en videnskabelig afhandling. Altsaa: Read and eat (delete;-))
     Det gamle Jugoslavien har altid vaeret med helt fremme i skakverdenen. Mange af de helt store spillere stammer herfra. Det skyldes foerst og fremmest, at interessen for skak her i landet er ualmindelig stor. Alle kender reglerne, og mange almindelige spillere, (ikke klubspillere) spiller maegtigt godt. Skak spilles meget ofte ikke bare i klubberne, men rundt omkring paa de talrige (for ikke at sige utallige) cafeer over hele landet. Man spiller ikke om noget (jo, maaske en enkelt kop kaffe eller en oel), der er kun tale om loese partier.
     Mange af de helt store turneringer er spillet i Jugoslavien, fx. i Bled (Slovenien, sidst her OL sidste aar), Zagreb og Vinkovci (Kroatien), og langt oppe i Bosniens bjerge blev der tidligere spillet i den flotte by Bugojno, bl.a. Larsen har spillet her. Bugojno er idag forfalden og fattig, kun en skygge af fordums
storhed. Krigen har ramt haardt her. I Bosnien spilles der stadig skak, den store "Bosna" turnering i Sarajevo er aarligt tilbagevendende. Pengestaerke maend staar bag, og klubbens hold bestaar da ogsaa af det Bosniske landshold samt indkoeb udefra, bla. Bareev og Kasparov. I Serbien/Monte Negro husker vi de store turneringer i Beograd, og f.eks USSR mod resten af verden i 1970, og her i selve Montenegro har der vaeret mange store begivenheder, fx. match USSR/Jugoslavien 1967, Fischer-Spasskij 1992 og nu EM i Budva 2003. 30 kilometer herfra i Sutomore, blev i 1995 spillet Kadet Olympiade, hvor jeg selv havde fornoejelsen at vaere sammen med de davaerende kadetter, Jakob Kjaer Jensen, Henrik El-kher, Simon Bekker-Jensen og Rasmus Skytte.
     Det tidligere Jugoslavien har som sagt fostret mange store spillere. Fra Slovenien kender vi de gamle Milan Vidmar og Vasja Pirc og fra vores tid den tidligere Junior Verdensmester, Bruno Parma. Fra Kroatien de gamle Rabar og Fuderer, og fra vores tid foerst og fremmest Kozul. Fra Bosnien den gamle Kozomara, den tidligere juniorverdensmester Kurajica og fra vores tid foerst og fremmest Dizdarevic, Nikolic og Ivan Sokolov. Om Ivan Sokolov kan der siges mange ting: han er en fremragende skakspiller, jeg har helt personligt et meget anstrengt forhold til ham (det maa I hoere om en anden gang), han har boet i Holland i mange aar og repraesenterer nu Holland, fx. ved OL i Bled, og egentlig er han vist nok Bosnisk Serber, i hvert fald var der engang en god serbisk skakspiller der beklagede sig til mig over, at Sokolov ikke repraesenterede Serbien.
     Serbien har fostret de allerbedste jugoslaviske spillere, foerst og fremmest Gligoric som serberne paastaar var den bedste spiller udenfor USSR fra 1955-1970. Naa, amerikanerne mener jo det var Fischer, men i hvert fald fra 1965 til 1970 ved vi jo alle at det var Larsen !! Ud over Gligoric er der selvfoelgelig Ljubolevic, der i hvert fald var en af verdens allerbedste spillere fra 1975 til 1985 og derudover har serberne jo ogsaa de gamle stjerner Matulovic og Ivkov, juniorverdensmester fra 1951 i Birmingham, England. Her var Larsen da vist ogsaa med.
     Her fra Monte Negro er kun for alvor Bozidar Ivanovic der har stukket snuden frem med 5 serbiske mesterskaber. Han er idag praesident for skakforbundet her i Monte Negro og selvfoelgelig til stede her nu. En anden meget staerk spiller herfra er jo den gamle Karaklajic, jugoslavisk mester fra 1955 (!) og turneringsleder ved dette mesterskab (!). Han spiller stadig en god lynskak trods sin hoeje alder, jeg kan i hvert fald ikke klare ham.
     De sidste 20 aar har ikke vaeret gode for jugoslavisk skak. De helt store stjerner er udeblevet. Der var store forventninger til de tidligere juniorverdensmestre, kroaten Cvitan og serberen Miladinovic (ham der engang slog Curt Hansen ud af VM, oev), men disse 2 spillere drev det aldrig til noget. Miladinovic
er iovrigt udvandret til Graekenland og spiller nu her. Der er kommet nye og gode stormestre til, men ingen af rigtig god styrke. Her i Serbien er det stadig de gamle der er bedst, fx. Damljanovic, Ilincic og Ivanovic som i hvert fald alle er over 40, ja maaske 50 aar.
     Serberne har et par juniorer paa vej. De er ret ukendte, men de skal nok drive det vidt, jeg taenker paa Jeremic og Sedlak.

     Jeg har vaeret paa ferie i Jugoslavien mange gange, og jeg har 2 gange boet i Jugoslavien i laengere perioder i forbindelse med mit arbejde for FN. Derfor har jeg overalt i Jugoslavien spillet hundredevis af loese partier paa de utallige cafeer. Derudover har jeg undervist i skak paa diverse skoler i oest/slavonien (ja, det hedder omraadet omkring byen Vukovar, ikke at forveksle med staten Slovenien). Cafe-spilleren i Jugoslavien kan groft sagt karaktiseres saaledes: Han spiller 1.e4 med hvid, og han gaar altid direkte efter Kongen uden smaalig skelen til boender eller andet uvaesentligt i en krig. Med sort spiller han naesten altid 1.-g6 og saa ser vi hvad der sker. Han er giftig som bare fanden og faar han chancen for et uklart offer, saa slaar han altid til. Til gengaeld er teknikken daarlig, taarnslutspil o.l. er jo bare saa kedeligt. En anden stor mangelvare er teorikendskaben. Den er ikke-eksisterende, alt er gefuehl og talent. Han giver aldrig op, og han kaemper til sidste patron, naesten uanset hvor haabloest det ser ud. Han hader at tabe, ja han er ligefrem en meget daarlig taber. Han har altid en million undskyldninger til at forklare nederlaget, selv naar det drejer sig om disse loese partier.
     Som sagt har jeg spillet utallige af disse loese partier. Jeg har selvfoelgelig haft en helt overvaeldende score, noget der skabte respekt og iovrigt hjalp mig meget i mit arbejde. Som hvid vandt jeg naesten altid, idet det jo er let at faa en god stilling naar modstanderen ikke kender noget som helst teori. Med sort kneb det lidt mere. Paa den (billige) baggrund var det jo let for mig at brilliere, - det var selvfoelgelig ikke fordi jeg var saerlig god. Lad mig lige citere mit absolutte yndlingscitat fra salig Jens Enevoldsen: "Blandt de blinde er den enoejede Konge !". Det var altsaa det der var tale om her. Kort og godt! Naar vi spillede var det altid i selskab med lokal oel og rakija (I serbien Slivovica), altsaa den lokale blommebraendevin. Det hoerer bare med saadan er det. Fuldstaendig som naar du boerster taender inden du gaar i seng eller tager sikkerhedssele paa naar du koerer bil osv.....
     Jeg husker saerlig en episode engang i Vukovar i 1994, hvor jeg ofte spillede mod den samme mand og vandt. Vi spillede paa en udedoers cafe. Han var soldat og blev hver dag koert til fronten, hvor han dagen lang sad i et skur og drak rakija. Hver eftermiddag kom han saa sjoskende ind paa cafeen i sin tarvelige soldateruniform, lettere paavirket, og med pistolen i baeltet og maskinpistolen over skulderen. Revanche kraevede han saa. Hver dag. Den dag spillede han vist nok sit livs parti. Under partiet hvor jeg var i voldsomt stormvejr paa braettet, kom han med en del kommentarer. Det hidkaldte en del tilskuere, og til slut stod de paa nakken af hinanden for at se mig faa bank. Soldaten afsluttede partiet med en fuldstaendig brilliant kombination, saaledes at mine brikker paa ynkelig maade spaerrede for min Konge og han kunne saette mig mat med en bonde!! Det var virkelig smukt. Da jeg nu var mat sprang han op og greb maskinpistolen fra stolen. Jeg sad som lamslaaet, medens han hoppede 1 meter til siden samtidig med at han svingede maskinpistolen vildt fra side til side og derefter affyrede en salve paa mindst 20 skud op i luften. Nu skoed han jo godt nok ikke efter mig, men jeg maa indroemme at jeg blev noget forskraekket. Alle tilskuerne jublede vildt og klappede, og sejrherren var da heller ikke sen til at give baade oel og rakija til hele vaertshuset, - mig inklusive! Aldrig har jeg da set en mand blive saa glad for at vinde et skakparti. Ja, det var tider.
     Nu synes jeg jo godt nok at han var lidt hurtig paa aftraekkeren, saa efter den dag soergede jeg for, at han vandt noget oftere over mig, end han tidligere havde gjort ;-))))

     Naa, tilbage til hverdagen. Drengene er nu startet paa 6 runde, hvor de faar haard modstand. Jeg haaber virkelig det bedste. De har i hvert fald alle forberedt sig godt her fredag formiddag. Resultaterne kommer i aften. Kommentarer, gode raad, ris og ros modtages gerne paa perandreasen@sol.dk
     med venlig hilsen, Per Andreasen.

Tillæg til rapport 7 - efter runden:
Hej. Kanon, - simpelthen !
     Vi fik idag 2 et halvt points. Jeg har endnu ikke set nogle partier. Alex tabte, og var ifoelge ham selv chanceloes mod den nr. 1-seedede armenier. Han fik godt nok 2 taarne for Dronningen, men stillingen var daarlig. 1-0. Benjamin vandt igen for anden dag i traek, og ifolge ham selv lavede han noget rigtig smart ! Det glaeder jeg mig til at se. Nikolaj vandt soerme ogsaa, over en russer! Hvornaar er det sidst sket ved et stort mesterskab ?? Jeg tror det er lang tid siden. Nikolaj spillede godt, simpelthen, og russerens tidnoed hjalp til. Christian holdt remis efter at have haft en daarlig stilling. En rigtig god dag, og saa med 4 sorte partier. Mere om partierne i morgen.
     Alle danskere har nu 3 points, - meget flot i det meget skrappe selskab hvor de alle er seedet under midten. Vi kender ikke parringen for i morgen, men mon ikke vi i det mindste faar 4 hvide partier ?? Nikolaj var ioevrigt med ude at loebe her til morgen, og har nu vundet de 3 dage han har vaeret paa morgenloebetur, samt tabt de 3 andre !! Altsaa er han med i morgen tidlig, og nu har Christian ogsaa meldt sig til det lille selskab af morgenfriske ;-)) Alle gaar derfor tidligt i seng i aften.
     Meget mere om partierne i morgen. Alle spillerne og jeg har det godt, humoeret er selvfoelgelig hoejt nu det ogsaa gaar godt rent skakmaessigt.
     Venlig hilsen
Per Andreasen.

 
 20 sep 2003

Rapport nr. 8 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½ ½
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1 1
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1 1
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½ 0

     6 runde var som sagt i gaar god for danskerne. Alex tabte dog til den nr. 1-seedede Simonyan fra Armenien med rating 2270. Det blev igen Paulsen i siciliansk, hvor armeneren spillede en for Alex ukendt variant. Alex tog bonden paa b2 og siden taarnet paa a1 og siden taarnet paa f1. For Dronningen fik han meget materiale, men udviklingen blev forsoemt og den staerke armenier vandt let.
     Benjamin spillede et fint parti mod Kim Raisanen fra Finland. Paulsen-siciliansk (!), og Benjamin overspillede modstanderen. Det "rigtig smarte" som Benjamin havde proklameret han lavede (f7-f5) viste sig at vaere knap saa smart som annonceret. Andre traek havde vundet lettere, men afviklingen vandt ligeledes, godt hjulpet paa vej af finnens tidsnoed.
     Nikolaj havde de sorte mod russeren Vasily Nazarov, 2179 og det blev afbytningsvarianten i Kongeindisk. I midtspillet stod Nikolaj ikke for godt, men da russeren kom i tidsnoed fandt Nikolaj noget rigtig smart der vandt en kvalitet, og slutspillet blev vundet med meget sikker haand. Klasse!
     Christian havde de sorte mod Malkhaz Sulashvili, 2295, fra Georgien. Paulsen-varianten i Siciliansk, - hvem kunne have gaettet det. Christian kom under pres og i tidsnoed, men alligevel lykkedes det ham med det yderste af neglene at holde remis mod den staerke modstander. Klasse!
     7. runde gaar i gang om lidt. Alle danskere har 3 points, 50 %. Det er meget fint og over forventning. Idag har vi 4 hvide partier og alle spiller mod hoejere ratede modstandere. Christian moeder sloveniens haab, Jure Borisek, 2443, medens Nikolaj moeder en meget talentfuld tysker, Robert Ris, en spiller der i denne turnering har vaeret med helt fremme og kun moedt god modstand. 2 points idag vil vaere meget fint, og 6 points i de sidste 3 runder vil ogsaa vaere meget fint, og foerste gang at et dansk hold er i naerheden af 50 %. Nu faar vi se, der findes ingen daarlige skakspillere her!

     Lad os her efter 6. runde lige kikke lidt paa vores nordiske venner.  Islaendingene er denne gang ikke med. Hvorfor ved jeg ikke. Stormester Helgi Olafsson har ofte vaeret delegationsleder, og han spillede jo NM i Aarhus. Maaske derfor. Finnerne stiller med en del spillere, men ingen af disse klarer sig saerligt godt. De har ingen traener med, men mange foraeldre. Svenskerne stiller med 5 spillere. Bedst klarer sig her Daniel Semcesen i drenge u. 18 hvor han har 3 points. Han vandt de 2 foerste partier i stor stil og har siden haft meget staerk modstand. Svenskerne stiller som saedvanlig med en saerdeles kompetent traener, Stormester Stellan Brynell. Ud over at vaere en meget staerk skakspiller er han ogsaa en god paedagog. Jeg har ioevrigt et vaeddemaal med Stellan gaaende ud paa, at de 4 danskere sammenlagt klarer sig bedre end de 4 bedste svenskere;-)). Nu faar vi se, foreloebig ser det rigtigt godt ud for os. Nordmaendene stiller med ialt 8 spillere, men som saedvanlig ingen traener. Af spillerne har Geir Sune Tallaksen klaret sig godt i drenge u. 18 med 3 points mod meget staerk modstand.
     Saa er der selvfoelgelig faenomenet Magnus Carlsen, der foerer drenge u. 14 med hele 5 1/2 points af 6 mulige! Magnus er bare 13 aar. Han er lille af statur, men en meget koen knaegt med et pragtfuldt smil ;-))) Han virker helt upaavirket naar han sidder ved braettet, medens mange af hans konkurrenter i klassen er saa nervoese at de er ved at gaa helt i spaaner under partiet. Selv om Magnus er i traekket sidder han ofte og kikker ud i lokalet, men det er altsaa hans maade at koncentrere sig paa. Der foregaar helt klart noget i hovedet paa den dreng. Idag moeder han med de hvide brikker hviderusseren Zhigalko, der er 1/2 points efter. Remis vil sikkert vaere fint. I gaar vandt Magnus med de sorte brikker det meget vigtige parti over russeren Andreikin. Den anden russiske supermand Ian Nepomniachtchi har kun 3 1/2 points og er ude af topstriden. Vi krydser fingre for Magnus idag. Med til historien hoerer ogsaa, at Magnus i baade 4 og 5 runde var paa den. Saerligt i 4 runde mod tyskeren Bindrich var han helt faerdig, men finde paa, - det kan Magnus!
     Gode raad, ris og ros modtages gerne paa perandreasen@sol.dk
Tak til alle de der allerede har mailet mig!
med venlig hilsen, Per Andreasen.

Tillæg til rapport 8 - efter runden:
     Vi fik desvaerre kun 1 1/2 points idag, idet Christian Kyndel desvaerre tabte og de 3 andre spillede remis. Mod den staerke modstand var 1 1/2 points vel lidt under forventet, men desvaerre/heldigvis var det saadan, at vi burde have haft meget, meget mere. Alex stod efter eget udsagn fuldstaendig til gevinst, og jeg synes da ogsaa at det saa rigtig godt ud undervejs. Benjamin: Totalt uklart, maske han ogsaa stod til gevinst. Nikolaj: kom lidt daarligt fra aabningen, men udspillede derefter sin staerke modstander og fik en fuldstaendig gevinststilling med en kvalitet mere. Derefter tidnoed og katastrofe, men remis. Kyndel moedte jo en 2443 mand. Staerkt angreb til Kyndel, og han ville vinde for enhver pris. med 2 sekunder igen (!) kunne han have taget en officer og modstanderen var noedt til at tage evigskak. Men kyndel troede at han (stadigvaek?) stod til gevinst og satte i stedet en loeber i slag og tabte derefter. Vi fik derfor mindst 1 points for lidt, og det skulle ikke undre, om en naerlaesning af partierne i morgen afsloerer, at alle danskerne skulle have vundet! Naa, det er maaske for meget, men nu faar vi se.
     Svenskerne fik mange points idag. 3 blev det til + et parti der for mig saa vundet ud da jeg gik fra spillesalen. Magnus Carlsen vandt det meget vigtige parti mod Zhigalko fra hviderusland. Jeg stod lige ved siden af, og saa hvordan Magnus styrede slutspillet til klar gevinst. Det var en nydelse at se paa, spillet var virkelig en Stormester vaerdig. Han har nu 6 1/2 af 7 mulige (!), og han maa vaere meget taet paa Europamesterskabet. Naermeste forfoelger er tyskeren Bindrich der vandt idag og nu har 5 1/2 point. Magnus spillede remis med tyskeren i 4 runde, og har affaerdiget alle de andre naermeste forfoelgere. Nu skal han lidt laengere ned i raekkerne og finde naeste modstander.
     Meget mere om danskernes partier (og alle de spildte chancer) i morgen. Humoeret er selvfoelgelig stadig i top hos alle.
     med venlig hilsen, Per Andreasen.

 
 21 sep 2003

Rapport nr. 9 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½ ½ 0 ½
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1 1 ½ 1
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1 1 ½ 0
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½ 0 ½ 1

     Som sagt igaar: Vi fik 1 1/2 points i 7. runde, og det var paa papiret ok. Idag har jeg saa set alle partier, og det vender billedet fuldstaendigt. Alle spillerne fik simpelthen 1/2 point for lidt i denne runde. Det er slet ingen overdrivelse, idet gevinststillingerne var "meget klare gevinststillinger". Utrolig aergerligt. Her er som jeg saa det: Alle danskerne havde de hvide brikker!
     Alex spillede mod Reimanis Retvars fra Letland. Det blev 1.c4. og derefter en noget utraditionel aabning. Efterhaanden blev letten presset i bund og Alex vandt en bonde. Han troede at slutspillet var  let vundet, men det var det ikke. Letten forsvarede sig godt og holdt remis paa et tempo. Med en anelse mere omtanke havde Alex ladet vaere med at bytte Dronningerne, og han havde vundet let.
     Benjamin spillede mod tyskeren Ilja Brener, rating 2168. Det blev Bogo-indisk, hvor Benjamin forstod stillingen meget bedre end modstanderen. Det blev hurtigt en overvaeldende stilling, men istedet for det helt oplagte og knusende e4-e5!, spillede Benjamin helt uforstaaeligt Sxf4 og han fik et daarligere slutspil som han dog holdt remis. Det var elendigt, det synes han ogsaa selv. Han har lovet at vinde idag ;-))
     Nikolaj spillede mod hollaenderen Robert Ris, 2205, som vi havde en del respekt for, idet vi i databasen havde set hans mange gevinster mod staerke modstandere. Det forhinderede dog ikke Nikolaj i at udspille hollaenderen paa kryds og tvaers, men da det helt afgoerende stoed skulle saettes ind var der ved at vaere tidnoed paa, og saa satte Nikolaj helt uforstaaeligt 2 boender i slag og maatte affinde sig med remis, da modstanderen kunne tage evigskak. Nikolaj spillede paa et tidspunkt fxg3?, i stedet Db7 og faerdig.
     Christian spillede mod sloveneren Jure Borisek, 2443. Det blev Gruenfeld indisk, helt som planlagt. Christian spillede aabningen meget aggressivt og fik tilsyneladende hurtigt en meget fordelagtig stilling med en garderet fribonde paa d5. Han kunne have taget det stille og roligt, men valgte i stedet at springe lige i struben paa sloveneren. Det saa ogsaa meget lovende ud, og undervejs var jeg ret sikker paa at han ville vinde. Det maa indroemmes, at vi efterfoelgende har brugt mange timer paa at finde den endelige gevinst, men det er stadig ikke lykkedes, selv om vores gode ven Fritz er helt paa den hvide side. Med absolut ingen tid igen ville Christian stadig vinde, og han ville under ingen omstaendigheder tillade modstanderen at give evigskak. Det var saa en forkert vurdering i denne omgang. Han satte en officer i slag og tabte. Det var naesten ikke til at baere.
     Naa, men humoeret er i top hos alle idag, og jeg forventer selvfoelgelig endnu en god indsats idag. Nikolaj faar det haardt med de sorte mod en staerk russer, som kommer oppefra, idet han hele turneringen har vaeret paa et af de foerste braetter. De oevrige 3 moeder jaevnbyrdig modstand. 2 1/2 points ville vaere meget fint.
     Naa, det var lidt tidligt at jeg fik givet svenskerne en over snuden igaar. De lavede deres hidtil bedste resultat med 4/5! Men, som vi sagde til dem: "saa langt nede som i henter jeres modstandere, ja saa skal det jo give points;-))".
     Danskerne klarer sig generelt bedre end de oevrige nordiske nationer samlet, men det skyldes jo ogsaa, at danmark kun sender de bedste spillere, medens de oevrige nordiske lande (uden at ville virke nedladende, naturligvis) har en del "turister" med, for nu at bruge terminologien opfundet af Kasparov. Debatten om, hvorvidt vi ogsaa skal goere det vil sikkert blusse op i Danmark igen.
     Hele ugen har vejret vaeret ualmindeligt godt hernede. Det har vaeret over 30 grader varmt hver dag og solen har skinnet fra en skyfri himmel. Altsaa vejr til korte bukser, solbriller og topmave ;-))
     Gode raad, ros og ris modtages gerne paa: perandreasen@sol.dk
med venlig hilsen, Per Andreasen.

Tillæg til rapport 9 - efter runden:
     Det blev en flot 8. runde for vores skrappe drenge. Det blev til ialt 2 1/2 points mod de staerke modstandere, kanongodt, men alligevel 1/2 point for lidt! Saadan saa jeg runden.
     Alex spillede sort mod russeren Sergey Vdovin. Det blev en totalt godt parti. Klassisk Kongeindisk med angreb for sort paa kongefloejen og hvid angreb paa damefloejen. Det vil sige, russeren kom aldrig til fadet. Alex spillede vist nok lidt fejl i aabningen, men fik alligevel et meget staerkt angreb ind med smarte ofre og det hele. Det koerte lige igennem uden at russeren kom til noget som helst overhovedet. I efteranalysen var Alex helt paa toppen i variantberegningen, - ja selv Stormester Stellan Brynell var meget imponeret. Saadan!!
     Benjamin havde ogsaa de sorte mod Nemanja Martic, jugoslavien, rating 2164. Det blev igen paulsen - varianten i siciliansk. Modstanderen havde tydeligt forberedt sig, og da Benjamin vist nok spillede en anelse unoejagtigt i aabningen, blev han helt overspillet af en meget staerkt spillende jugoslav. Maaske vi skulle have forberedt noget andet til Benjamin i denne runde, men det er jo altid saa let at sige bagefter. Den misede gevisnt fra 7 runde sidder vist stadig lidt i kroppen hos Benjamin. Vi krydser fingre for sidste runde i morgen.
     Nikolaj vandt over den staerke tjekke (og ikke en russer som jeg tidligere skrev) Karel Malinovski, rating 2216. Det blev som planlagt bondesnappervarianten i siciliansk, Najdorf med Nikolaj som sort. Nikolaj kom under pres, men havde til gengaeld et par boender over. Det blev et slutspil som jeg mener Nikolaj spillede meget flot, og da modstanderen kom i tidnoed blev han udspillet. kanon! Og saa lige en pudsighed. Nikolaj pjaekkede fra morgenloebeturen igaar og vandt som bekendt ikke. Idag var han paa plads, ioevrigt ogsaa sammen med Christian! De 4 dage Nikolaj har loebet sammen med mig har han vundet, - de dage han har staaet over har han tabt + remis igaar. Hvad med i morgen??
     Christian havde igen de hvide brikker, denne gang mod schweizeren Oliver Kurmann, rating 2239. Christian fik en rigtig god stilling i engelsk, og det blev omsat i et fordelagtigt slutspil. Her kom modstanderen i kraftig tidnoed og Christian vandt en bonde. Stillingen var nu let vundet og Christian havde 5 minutter mod under 1 minut da han lavede et fuldstaendig uforstaaeligt traek saa modstanderen kunne afvikle til remis. Jeg tror jeg kan huske stillingen: Hvid. Kg7,Le7,Lc6 og boender paa f5,e4 og b5. Sort har Kc7,Lf2,Sd7 og boender paa e5 og d6. Sort spillede nu med ingen tid paa klokken Sd7-b8 og nu vinder fx Le8! eller Ld5! glat. I stedet spillede Christian hurtigt Le7-g5 og der fulgte hurtigt Sxc6. ,bxc6 - Kxc6  f6-d5 og man tog remis Den sorte Loeber har jo c5. Det var faktisk ikke saa godt. Og meget synd for Christian. Han tog det nu med rimeligt godt humoer ;-))
     Det danske hold har nu flotte 50%, det er i hvert fald ikke sket foer i min tid som traener. Nu maa vi haabe paa (mindst) 50 % i morgen. Runden starter kl. 1030, og jeg forventer at have sidste rapport faerdig midt paa eftermiddagen i morgen.
     Svenskerne lavede idag 2 1/2 point. Desvaerre tabte Magnus Carlsen idag med de hvide brikker til en spiller vist nok fra Azerbajdjan. Jeg synes ellers at det saa fint ud for Magnus undervejs, men pludselig var man faerdig, - jeg saa desvaerre ikke hvad der skete. Nu skal magnus vinde med de sorte brikker i morgen. jeg krydser virkelig fingre for, at han bliver Europamester.
     Naa, jeg er paa vej til cocktail-party. GM og praesident for Monte Negros skakforbund, Bozidar Ivanovic, har inviteret alle Chief of Delegations paa byens fineste restaurant. Det bliver sikkert ikke kedeligt ;-))))
     med venlig hilsen, Per Andreasen.

 
 22 sep 2003

Rapport nr. 10 fra Ungdoms-EM i Budva
v. Juniorlandstræner Per Andreasen

  U-EM Budva 13.-22. sep. 2003    1 2 3 4 5 6 7 8 9   Pts.
  D-18 Christian Kyndel Pedersen  0 1 0 1 ½ ½ 0 ½ 1    4½
  D-16 Nikolaj Mikkelsen          0 1 0 0 1 1 ½ 1 0    4½ 
  D-14 Benjamin Skjoldan          1 0 0 0 1 1 ½ 0 0    3½
  D-12 Alexei C. Hansen           0 ½ 1 1 ½ 0 ½ 1 1    5½

     Hej Danmark.
     Vi starter med en meget daarlig nyhed. Desvaerre tabte Magnus Carlsen idag og han blev altsaa ikke europamester. Den naermeste konkurrent tabte ogsaa, saa det var naesten ikke til at baere at Magnus tabte. Og maaden.... 
     Med fare for at faa hele Norge paa nakken vil jeg proeve at give en stilling i partiet hvor jeg kommer ind. Jeg er altsaa naesten helt sikker paa, at de stod saadan her.
     Magnus har sort, Andryasian, Armenien har hvid.
     Hvid: Kc1,Da6,Th1,Se3 og boender paa a2,b2,b4,f2,g2,h2 og 
     sort: Kf8,Dh6,Tb8,Lg7 og boender paa d6,e4 og f3.
     Det har vaeret siciliansk, Svesnikov og Magnus har lige ofret et taarn paa en springer paa b4 og hvid har lige taget tilbage. Sort traekker. Magnus havde her ca. 50 minutter igen og den hvide mand havde ca 1 minut (!) + selvfoelgelig 30 sekunder pr. traek. Der skete nu ret hurtigt.1,-Df6 som jo truer mat paa b2. 2.Da3,fxg2 3.Sxg2,Dxf2 og her var Armeneren ved at gaa helt i spaaner. Han saa nu at Se3 strander paa Lh6 og spillede derfor 4.Se1 med kun faa sekunder igen. Magnus taenkte nu lidt og spillede saa 4,-e4-e3?? og efter 5.Sc2! er det pludselig ikke let at finde et godt sort traek. Laeg maerke til at den hvide Dronning nu pludselig er med fra enten h3 eller d3. Magnus taenkte nu mindst en halv time, jeg tror han havde opdaget hvad han skulle have spillet. Nu skete der saa det at alle tilskuerne blev jaget ud fra spillehallen og jeg saa desvaerre ikke mere hvad der skete i partiet. I stedet for 4,-e3?? foreslaas det naturlige 4,-Tc8+ 5.Kb1,Lh6 og hvid kan opgive. Jeg haaber virkelig at jeg husker rigtigt og at det virkelig var stillingen, men jeg er som sagt naesten helt sikker. Hvis det er tilfaeldet, er det et af de vaerste tilfaelde af skakblindhed jeg har set, ligesom det viser, hvilket enormt pres spillerne er under. Det er somme tider bare for meget!
     Da jeg nu kom ud fra spillesalen moedte jeg Magnus far Henrik, og jeg fortalte ham at Magnus ville vinde. 1/2 time senere moedte jeg saa Geir Sune Tallaksen, og han kunne fortaelle den chokerende nyhed, at Magnus havde tabt! En remis i et af de 2 sidste partier havde rakt til mesterskabet. Det gik altsaa ikke denne gang, men det kunne ikke vaere taettere paa. Nu maa vi alle heppe paa Magnus i Graekenland om en maaned hvor det gaelder VM. Efterhaanden kan det kun gaa godt.

     I 9. og sidste runde lykkedes det os at skrabe 2 point sammen, og dermed sluttede vi paa noejagtigt 50%, et meget fint resultat, det klart bedste jeg har vaeret med til endnu! Jeg har tilladt mig at give spillerne lidt karakterer, - det er de selvfoelgelig helt med paa.
     Alex vandt endnu engang et fint parti med de hvide efter 1.c4. Jeg havde forberedt ham, og det gik lige efter planen. Modstanderen Sebastian Feller, Frankrig blev langsomt men sikkert fuldstaendig udspillet. Alex har virkelig haft succes med denne aabning, det bliver sikkert (forhaabentlig) fremtiden for ham ;-)) Altsaa ialt 5 1/2 point til Alex. Det blev han dansk topscorer paa, og samlet blev det til en 16. plads. Det har jeg netop faaet at vide af Benjamin, har har lige set slutstillingen. Et klart gennembrud for Alex, der sidste aar paa Kreta lavede 3 1/2 af 11 uden gevinstpartier!! Med sit evigglade smil er han ogsaa en stor social gevinst for det danske hold!
     Benjamin tabte desvaerre igen idag, denne gang til Milan Pacher, Slovakiet, rating 2060. Han spillede ikke godt, Benjamin, og det er han den foerste til at indroemme. Den missede gevinst i 7 runde var haard ved ham. Han skulle ellers vaere i topform, idet han netop inden afrejsen havde vundet en kordineret turnering i Broenshoj med den imponerende score 6 af 7 mod 7 gode mesterspillere. Det viser hvor haard konkurrencen er ved et junior EM, selv naar vi bare snakker drenge u. 14 aar! Det blev samlet kun til 3 1/2 af 9, klart under forventning. Benjamin har ellers rutinen, idet han har vaeret med i mange internationale mesterskaber. Han er alligevel i godt humoer trods det pauvre resultat, er netop gaaet paa tennisbanen med Alex.
     Nikolaj tabte til den staerke polak, FM Miranda Wojcieck, rating 2356. Det blev siciliansk, scheveningen varianten med Nikolaj som hvid. Sort spillede bare bedst i det parti, og Nikolaj blev trykket flad. Nikolajs score paa 4 1/2 af 9 er rigtig god, den meget staerke modstand taget i betragtning. Nikolaj er gaaet meget frem det sidste aar, kan efterhaanden en del teori, og jeg forventer mig meget af ham de naeste par aar, selv om det ofte er en daarlig cocktail at gaa i gymnasiet samtidig ;-))
     Christian sluttede heldigvis af med en sikker sejr mod Vladimir Doncea fra Rumaenien. Det blev Kongeindisk som vi havde forberedt med Christian som sort, og rumaeneren gik ind i "vores" variant. Han blev udspillet og i forsoeget paa at komplicere spillet tabte han en officer, og Christian vandt som sagt sikkert. Christians resultat (4 1/2) er godkendt, men jeg havde haabet og troet paa et endnu bedre resultat.
     Faelles for alle de danske deltagere i denne turnering er, at de faktisk alle 4 tidligere altid har klaret sig elendigt i de store mesterskaber. Nu er boetten vendt !! Nu ved vi selvfoelgelig ikke hvem der skal spille naeste aar, det er alt for tidligt at udtale sig om, men baade Alex og Benjamin rykker en klasse op, medens Nikolaj kan spille i drenge u 16 endnu et aar og Christian er bare for gammel til dette mesterskab :-))
     Sverige sluttede med kun 2 remisser idag, og jeg vandt altsaa mit vaeddemaal mod Stellan Brynell. Middagen skal vist indtages et eller andet sted paa en god restaurant i naerheden af Kongens Nytorv ;-)) Vi klarede os ogsaa langt bedre sammenlagt end alle de oevrige nordiske lande, - det skal da lige med. Resten af dagen skal bruges til afslapning i poolen og paa tennisbanen. Jeg vil gaa derop nu.
     Tak for de mails jeg har faaet, - ogsaa fra Norge. Det har vaeret en total god tur, vi haaber paa smertefri hjemrejse i morgen!
     Kommentarer, ris og ros modtages stadig gerne paa perandreasen@sol.dk eller pna@mail1.stofanet.dk
     med venlig hilsen, Per Andreasen.

Tillæg til rapport 10 - mandag aften den 22 september kl. 2100:
     Hej Danmark.
     Saa vil jeg lige afrunde her fra Monte Negro. Jeg talte med Magnus Carlsen her til aften. Han var i godt humoer! Han fik trods alt en 3. plads og bronze. Tillykke med det! Det er selvfoelgelig guldet han har tabt paa gulvet, men alligevel, en 3 plads er bedre end ingenting! Ioevrigt havde remis ikke rakt, han skulle vinde for at blive mester. En anden ting: Det var den rigtige stilling som omtalt. Magnus kunne ikke forklare, hvorledes han kunne overse de meget enkle traek med megen tid igen. Han opdagede ikke fadaesen foer han analyserede partiet efter partiets afslutning. Det er utrolig dejligt at se baade Magnus og den oevrige sympatiske famile med smil paa laeben efter at have vaeret saa taet paa den helt store triumf. Men skidt, - tro mig, - der kommer mange store triumfer i fremtiden ;-))))
     Nikolaj og morgenloebeturene som jeg tidlige omtalte: Nikolaj var med mig 4 morgener. De 4 dage vandt han sit parti! 5 dage var han ikke med. Det gav 1/2 point! Behoeves jeg sige mere ??.............. 
     Som sagt i gaar var jeg i aftes til cocktailparty med de oevrige Chiefs of Delegations. Det var rigtig hyggeligt. Jeg kom til at sidde sammen med 3 meget sympatiske mennesker. Det var den kvindelige finske leder Arja Raisanen (mor til finnen der tabte til Benjamin),den italienske chef Renato Tribuiani (som jeg kender fra flere store staevner) samt den italienske traener, Stormester Michele Godena. Der var fine taler af Ivanovic, naturligvis. Under middagen skete der noget maerkeligt. Overfor mig sad Godena og vi diskuterede vores faelles interesse (ud over skakken naturligvis), nemlig italiensk vin. Medens jeg var ved at forklare noget, fangede mit oeje en mand der sad lige bag Godena. Jeg synes jeg kendte ham og stivnede pludselig. Saa maatte jeg skifte emne i samtalen med Modena, idet jeg sagde til ham: "Who is this man sitting behind you"?? Modena vendte sig om et kort oejeblik og vendte saa tilbage til mig: "I think it is Mr. Karpov". And indeed it was!! Saa maatte vi jo over og give haand osv. Jeg synes godt jeg kunne tillade mig at gaa med, jeg havde jakkesaet og hele svineriet paa. Det var hyggeligt, - Karpov var helt nede paa jorden, flink og rar. Han var selvfoelgelig inviteret af sin gode ven Ivanovic. Sidste gang jeg var her i 1995 til kadet OL var Karpov ogsaa til stede. Mon ikke han skal uddele praemierne i aften ??
     Selve arrangementet hernede har vaeret fint. Der er selvfoelgelig altid ting der kunne goeres bedre, men som helhed har det vaeret rigtig godt, og montenegrinerne fortjener megen ros for indsatsen. Flinke, rare og hjaelpsomme, - det er de.
     Det var alt for nu, haaber I har hygget jer med mine skriverier. Det har jeg!
     med venlig hilsen, Per Andreasen.

 
 

Snapshots fra Ungdoms-EM i Budva
skudt af Benjamins far Leif Geertsen

Til venstre: Den danske delegation ved Ungdoms-EM i Budva 2003 - fra venstre: Christian Kyndel Pedersen, Benjamin Skjoldan, Alexei Hansen, Per Andreasen og Nikolaj Mikkelsen.

I rækken neden under (fra v.): Dagens træning før runden - Alexei (7. runde) - Nikolaj (2. runde) - Benjamin (7. runde).

Nederste række: Fra udflugten på fridagen, bl.a. til øen Sveti Stefan (Fischer-Spassky 1992!). Th. Sveriges og Danmarks landstrænere GM Stellan Brynell og Per Andreasen.

 

Links

Skovlunde Skakklub (SKS)

Københavns Skak Union (KSU)

Dansk Skak Union (DSU)