Skovlunde Skakklub
Sæsonen 2003-04

HoldskakKlubmesterskabetLyn-MPokal-MFR-M
Medlemmer og ratingJuniorskakBæltefarver


APRIL 2004

 12 apr 2004

Årets DM-stævne i påsken slut
- Ikke mange højdepunkter for vores spillere i det præstigefyldte DM-stævne - dog enkelte lyspunkter

Det blev desværre ikke til mange højdepunkter for vores spillere i årets DM-stævne, der traditionen tro blev spillet i påsken. Traditionen var ellers lige ved at blive brudt, idet Dansk Skak Union ikke havde fundet nogen arrangør før Køge Skakklub meldte sig klar tidligt på året og derefter skabte en superflot ramme om dette årlige prestige-stævne. Og ud over det fine spillested på Hotel Hvide Hus i Køge har net-dækningen af både DM knock-out matcherne, Kandidatklassen og alle andre grupper fungeret fremragende, så alle har kunnet følge med! Vores spilleres resultater følger i tabelform her:

Klasse / Spillere / Rating       1 2 3 4 5 6 7  Res. Forv.
Kandidatklassen
K    Nikolaj Mikkelsen  2192     0 1 0 0 0 1 ½  2½   (3.85)
K    Benjamin Skjoldan  2025     0 ½ 1 0 0 0 ½  2    (2.00)
Mesterklassen
M7   Peter Skovgaard  1916       1 0 0 ½ 1 1 ½  4    (2.35)
M7   Miriam Olsen  1988          0 0 ½ - - - -  (udgået)
M5   Dimitri Bogdanov  2057      ½ 1 ½ ½ 0      2½   (2.35)
Basisklassen
B5-2 Frederik Oest Møller  1689  0 ½ 1 1 0      2½   (2.15)
B5-1 Sixten Thestrup  1787       0 1 0 ½ 0      1½   (2.10)
B5-2 Per Christiansen  1764      0 0 1 0 0      1    (2.80)

Kandidatklassen
En særlig regel giver de 8 højstratede juniorer med over 2000 i rating adgang til kandidatklassen, og turneringen gælder samtidig titlen om juniordanmarksmesterskabet. Der er dog langt mere fokus hos juniorerne på at forsøge at blande sig i topstriden i denne traditionelt stærke klasse. Og vores elitejuniorer markerer sig tit flot i bl.a. åbne turneringer, men for Nikolajs og Benjamins vedkommende blev resultatet i årets kandidatklasse desværre et af sæsonens dårligste. Nikolaj sluttede på 2½ af 7 efter at have haft 1 af 5, og Benjamin, som startede pænt med 1½ af 3 endte på 2 af 7. For Benjamins vedkommende er scoren faktisk identisk med den forventede score, men vi er jo blevet vant til at Benjamin altid laver en masse point! Det hører med til beretningen at de begge fik en lidt ærgerlig start med næsten en times forsinkelse i første parti efter at en forankørende bilist var bakket ind i deres bil på vej til spillestedet, så der skulle skiftes bil.

Mesterklassen
Peter og Dimitri lavede pæne resultater i mesterklassen - begge over deres forventede score. Dimitri lagde stærkt ud med 2 af 3 mod gruppens 3 topratede spillere, men sluttede af med et nederlag i sidste runde så slutscoren "kun" blev 50%. Peter tabte gevinststillinger i både 2. og 3. runde, men scorede alligevel mere end 1 point over sin forventede score - også når sejren uden kamp i 5. runde trækkes fra. Peter var endda tæt på sejr også i sidste runde, og resultatet er en fin markering for Peter i mesterklassen mod stærk modstand. Miriam startede med et par ærgerlige nederlag i vanskelige partier, men nåede så lige at komme på tavlen i et hårdt fightet remisparti før hun lagde sig syg og måtte udgå.

Basisklassen
Frederik kom godt i gang efter det indledende nederlag og scorede 2½ af 3 inden et sidste-runde nederlag til en slutscore på 50% - lidt over forventet score. Også et pænt resultat, som bl.a. i sidste runde var tæt på at være endnu bedre. Derimod fik Sixten slet ikke sit gode spil fra sæsonens holdkampe til at køre og endte på 1½ af 5. Ligeledes var Per Christiansen helt ude af form og fik kun en enkelt pind samt fire påske-"æg" :-)

Lidt øvrig information
Påskestævnet er også ramme for en masse officielle møder i Dansk Skak Unions regi, ud over at stævnet er et uformelt get-together for både spillere og organisatorer. Af interesse for vores medlemmer kan det nævnes, at der blev afholdt møde i juniorlandstrænerudvalget omkring den ny juniorlandstræner Jes Harholm fra Tjele Efterskole (jf. artiklen i Skakbladet nr. 3). Den ny forankring af juniorlandstrænerposten på det skaklige "kraftcenter" i Tjele er et lovende initiativ, som ser ud til at kunne blive til gavn for både elitejuniorer og for bredden. Det kan endvidere nævnes at næste års DM-stævne også spilles i Køge på Hotel Hvide Hus.

Og endelig iler vi med at viderebringe næste sæsons divisionsdatoer, så vores holdspillere kan begynde at krydse af i kalenderen - og lægge vinterferien mv. på andre datoer! Datoerne for 3. division er: 31. okt - 14. nov - 5. dec - 16. jan - 6. feb - 6. mar - 13. mar.

Og så kan vi slutte af med endnu en lille nyhed fra påsken - en teknologisk opgradering af vores juniortræner Alan "Mølle" - som nu er ved at anskaffe mobiltelefon! Sig ikke at der ikke sker fremskridt på alle fronter! :-)

DM-stævnets officielle hjemmeside kan ses her
 14 apr 2004

Karen Pi Unnerup vandt juniorturnering i Værløse

Søndag d. 14. marts blev der spillet en lille 5-runders juniorturnering i Værløse, hvor Skovlunde deltog med 3 juniorer. Og vores juniorer markede sig fint og snuppede bl.a. de to øverste pladser! Slutstillingen:

Place Name                   Club      Score Progr. M-Buch. Buch.

  1   Karen Unnerup          Skovlunde 5       15.0     8.5  14.5
  2   Andreas Petersen       Skovlunde 4       11.0     7.0  13.0
 3-7  Mads Mundt             Værløse   3       12.0     9.0  15.5
      Peter Jan Petersen     Værløse   3       11.0     7.0  13.0
      Simon Haastrup         Værløse   3        8.0     8.0  13.0
      Nazeer Roya            Værløse   3        8.0     7.0  12.0
      Thomas Stoltenborg     Værløse   3        8.0     6.0  10.5
8-11  Simon Gjedde           Værløse   2        7.0    10.0  17.5
      Joakim Kjærby-Lyngholm Værløse   2        7.0     7.0  11.5
      Anders Lyhne Hansen    Værløse   2        6.0     9.0  12.5
      Mathias Thomsen        Skovlunde 2        4.0     7.0  10.5
 12   Thomas Hornbæk         Farum     1.5      5.5     7.0  11.5
 13   Zohal Zahna            Værløse   1        1.5     5.5   8.5
 14   Peter Rasmussen        Værløse   0.5      1.0     5.5   8.5
 
 16 apr 2004

Status fra Leonard på Tjele - det kører!

Leonard Nielsen går i denne sæson på Tjele Efterskole i midtjylland - efterskolen med skak på undervisningsprogrammet og et dansk kraftcenter for juniorskakken! Og det går fremad for Leonard - i hvert fald med skakken! Se bare hvad Leonard fortæller:

Hej!
     Jeg har i min tid på Tjele spillet nogle turneringer.  Det har været meget lærerigt, dog har jeg ikke haft de store ratinggevinster på grund af manglende stabilitet.  Spillet er dog blevet meget bedre teoretisk og positionelt.
     Men altså, efter et par mislykkedes turneringer hvor jeg havde smidt ca. 100 ratingpoint begyndte spillet at flyde.  I Kjellerups EMT fik jeg en delt førsteplads med 5½ af 7 og faktisk havde jeg gevinststilling i samtlige partier ... dog fik det min rating ca. 30pt op.
     Men så var der jo også holdturneringen!  Der gik det strålende.  Jeg spillede med på Tjeles førstehold i A-rækken, og endte på 3 af 7 på 4-5 brættet!!!  Bl.a. fik jeg min første gevinst over en mesterspiller, samt en remis med en på 1890.  Generelt så efter jeg er gået over til at spille 1.d4 så har jeg vundet næsten alle partier ...    Holdturneringsresultatet gav 52 tiltrængte ratingpoint, og nu er jeg mere rolig med hensyn til kommende turneringer :)
     Men når man så virkelig har succes .... så er turneringen ikke engang ratet :(  (holdturneringen i 6.hk er ratet).   Men prøv lige at se resultater på denne her side http://www.viborgskakklub.dk/resultater/klub2003-2004/Klubres.htm (se link i spalten til højre).  Jeg spiller i A-gruppen, og hvis turneringen havde været ratet havde den jo nok givet mig et højt ratingtal :(  desværre er den ikke ratet :(
     Det var alt for nu, håber at folk har det godt i skakklubben og at I får nogle medaljer til Sjællandsmesterskaberne.

Men vi fik også lige Leonard til at fortælle lidt om opholdet på Tjele:

     Skoleåret starter med at man tager på en introtur.  Der bliver eleverne rystet sammen og man får et godt sammenhold. Så starter undervisningen i uge nummer to. På Tjele har man generelt lidt flere timer i de prøveforberedende fag end man har i folkeskolen. Dette gør at man skal kunne være selvstændig og selv have overblik over lektier osv. desuden har man 4 timers skak om ugen hvor der undervises i såvel åbninger som midtspil og slutspil osv.
     Vi er delt op i to hold i skak.  Et øvet og et ikke øvet.
De øvede:  Her foregår det meste af undervisningen med teori og partier.
De mindre øvede: Her spilles der mere, og træningen er på et niveau omkring 1100.
Desuden er der en skakrejse.
     Desuden spilles der tit skak ved givne lejligheder, og der er også et hold med i holdturneringen samt man tager med til skoleskak-dm. Ellers er det desuden en oplevelse at gå på efterskole.

MVH
Leonard

Se Leonards superturnering i Viborg (som desværre ikke er rated) her

Link til Tjele Efterskole her

 18 apr 2004

Divisionsdatoer og gruppeinddeling for næste sæson er klar

Efter påskens møder er datoerne og gruppeinddelingen for næste sæsons divisionsturnering klar - med Skovlunde Skakklub som debutant i 3. division. Divisionsturneringen er glimrende dækket via Dansk Skak Unions hjemmesider - se linket i spalten til højre. Planen for vores debutsæson ser således ud:

Spillededatoer (søndage):
31. okt - 14. nov - 5. dec - 16. jan - 6. feb - 6. mar - 13. mar

3. division grp. 2:
Ballerup - Holbæk - Nykøbing F - Næstved - Ringsted - Roskilde - Skovlunde - Taastrup

Læs om divisionsskak hos DSU her
 27 apr 2004


Magnus Carlsen ved simultanen i Skovlunde Skakkklub i sommers
(link her)

Magnus Carlsen 13-årig stormester - verdens yngste!

Den norske superjunior Magnus Carlsen, som vi havde besøg af i Skovlunde Skakklub i sommers (se billedet), fortsætter med helt fantastiske præstationer på den internationale skakarena og har nu netop erhvervet stormestertitlen i en alder af blot 13½ år! Og det er sket gennem en række turneringer og bragende flotte partier med sejre over etablerede superstormestre - noget som har placeret Magnus fornemt på den internationale skakarena, bl.a. med prædikatet "skakkens Mozart". Også verdens-etteren Kasparov har løftet øjenbrynene og lagt mærke til Magnus - og han var oven i købet ved at blive slagtet af Magnus i det første af deres to hurtigpartier på Island for nylig - men han slap med en remis!

Magnus, som kender vores egne elitejuniorer fra adskillige juniorturneringer, imponerede os i sommers med en simultanforestilling i højt tempo og med kraftfuldt og effektivt spil uden at det så ud som om at det kostede Magnus de store anstrengelser! Ingen som har mødt Magnus og set ham spille er i tvivl om Magnus' format!

På norges mest aktuelle skakside hos Bergens Skakklub har norske Hans Olav Lahlum netop lavet et spændende og frisk interview med Magnus! Læs det! Der er link i spalten til højre. Hans Olav, som mener at vi stadig burde have Kalmarunionen, skriver "Men vi er dog i norsk sjakk alle klare over at Magnus ikke bare er et norsk sjakkvidunder, men også et skandinavisk." Vi er enige - og vi ønsker tillykke og glæder os på Magnus' og hans families vegne, på Norges vegne og på hele skandinaviens vegne!

Læs Hans Olav Lahlums Interview med Magnus Carlsen her

Links

Skovlunde Skakklub (SKS)

Københavns Skak Union (KSU)

Dansk Skak Union (DSU)